Industry Wire

Geplaatst door checkgesprek.nl

Nederland gaat weer open: digitaal checkgesprek maakt gedoe aan de deur overbodig

Vanaf vandaag is Checkgesprek.nl online. Dit platform biedt een snel, simpel en veilig alternatief voor de vele persoonlijke corona-checkgesprekken die vanaf 1 juni aan de deur van horeca en openbare gelegenheden gevoerd moeten gaan worden. Ben je als bezoeker klachtenvrij, dan geeft de dienst je een groene kaart die laat zien dat je veilig naar binnen kunt. Het systeem koppelt op een simpele manier locatie en bezoeker aan elkaar, zonder de gebruikers de hele dag te volgen. Zo kunnen bezoekers snel gevonden en gewaarschuwd worden, als achteraf blijkt dat zij hun paden hebben gekruist met iemand die besmet is met het coronavirus.

Groot probleem voor ondernemers
Nu Nederland langzaam maar zeker weer opengaat, ontstaan nieuwe problemen voor ondernemers. Premier Rutte benadrukte tijdens de persconferentie afgelopen dinsdag dat zij zelf verantwoordelijk worden voor het deurbeleid van hun zaak. Ze moeten vooraf ‘even een checkgesprek’ voeren met iedereen die naar binnen wil. Dit vergt veel tijd van de ondernemers en het risico bestaat dat ze, zeker op langere termijn, niet alle bezoekers meer zullen ondervragen, denkt Valentijn Bras, mede oprichter van checkgesprek.nl. “Bij bezoekers ligt bovendien irritatie op de loer: per persoon moet immers een checkgesprek worden gevoerd, met lange wachttijden tot gevolg. Steeds hetzelfde gesprek voeren is bovendien behoorlijk vervelend. De individuele gesprekjes helpen ook niet om de corona-besmettingsketen te traceren als iemand achteraf corona blijkt te hebben gehad.”

Gesprek met een chatbot
Iedere openbare gelegenheid, zij het een kantoor, winkel, bioscoop, horecagelegenheid of andere plek, kan het belangrijke maar tijdrovende checkgesprek met zijn bezoekers per 1 juni ook digitaal voeren. De locaties kunnen zich vanaf vandaag aanmelden bij Checkgesprek.nl en daar locatiespecifieke posters met een grote QR-code downloaden of bestellen, die zij bij de in- en uitgang van hun pand kunnen plaatsen. Bezoekers checken in door de QR-code op de poster te scannen, voordat ze naar binnen gaan. Dat scannen kan met de smartphonecamera of met de gratis app van checkgesprek.nl. Ze komen daarna direct terecht in een eenvoudig checkgesprek met een chatbot, waarin binnen een minuut wordt vastgesteld of ze een corona-risicogeval zijn.

Groen licht
Bezoekers die voldoen aan de eisen, krijgen een groen scherm met een specifieke stempel van de locatie en de datum en tijd. Het personeel checkt kort het scherm en laat ‘veilige’ bezoekers binnen. Net als in het openbaar vervoer checken de bezoekers zich bij het verlaten van de locatie ook weer uit.

Contactonderzoek indien gewenst
Het platform registreert de tijden van de locatiebezoeken en, als de bezoeker dat wenst, een of meer van zijn contactgegevens. Mogelijk besmette personen kunnen zo later gemakkelijk en snel bereikt worden door bijvoorbeeld de GGD in het geval van een nieuwe uitbraak.

Checkgesprek.nl heeft als doel om bezoekers en locaties tijdelijk aan elkaar te koppelen, en zo de verspreiding van corona tegen te gaan. Indien zou blijken dat het virus in de komende tijd weer opleeft maakt het platform snel en effectief contactonderzoek mogelijk. De privacy van de gebruiker wordt volledig gerespecteerd: bezoekers kunnen het platform ook volledig anoniem gebruiken.

Technologie tegen corona
Bras ziet dat de juiste inzet van technologie een belangrijk instrument kan zijn tegen de verspreiding van het virus. “De potentie van het online checkgesprek is enorm, juist ook omdat het een probaat middel kan zijn tegen een nieuwe opleving van het virus. We zouden daarom graag samen optrekken met de Nederlandse overheid om ervoor te zorgen dat een kritieke massa van Nederlanders deelneemt aan het initiatief. De aangewezen diensten zouden dan wel eerst de strenge privacy-spelregels van checkgesprek.nl moeten onderschrijven.”

Bescherming tegen corona met behoud van privacy
De check in en eventueel gedeelde persoonsgegevens (deelname kan ook volledig anoniem) worden versleuteld opgeslagen op een server in Nederland. Ondernemingen die gebruik maken van dit platform, krijgen dus geen toegang tot de data. Corona heeft een incubatietijd van maximaal zo’n 25 dagen en daarom worden alle gegevens na 30 dagen weer uit de database verwijderd. Als blijkt dat een besmet persoon bij een aangesloten locatie is geweest, worden alleen de beschikbare contactgegevens opgeroepen van bezoekers die op dat exacte tijdstip op die specifieke plek zijn geweest. Bras: “Alleen in dit geval zullen we – onder voorwaarden – hun contactgegevens delen met door de overheid aangewezen partijen die expliciet belast zijn met het opsporen en bestrijden van het COVID-19 virus, zodat zij hen kunnen waarschuwen. Zo wordt Nederland beter beschermd tegen corona, terwijl de privacy van burgers optimaal gewaarborgd blijft.”

Checkgesprek.nl is vanaf nu online beschikbaar. Ondernemers kunnen zich op de website alvast aanmelden om vanaf de heropening op 1 juni meteen gebruik te kunnen maken van dit platform. Bezoekers kunnen de QR-code dan scannen met de camera van hun smartphone. Daarnaast wordt gewerkt aan een gratis app voor de Google Play Store en Apple App Store.

— EINDE PERSBERICHT —

Over checkgesprek.nl
Checkgesprek.nl is een product van Chatback Company BV (chatback.com), producent van intelligente online dialogen middels chatbots.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht