Industry Wire

Geplaatst door Zetookdestap

Nederlanders zijn Europees kampioen zitten

Om mensen die veel zitten, zoals beeldschermwerkers en chauffeurs, te stimuleren meer te bewegen tijdens werk start het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vanaf vandaag de campagne ‘Elk halfuur even bewegen. Zet ook de stap!’

In geen enkel Europees land zit – een derde van de bevolking – meer dan 8,5 uur per dag stil op zijn stoel. In andere Europese landen zit gemiddeld slechts 12 procent van de bevolking meer dan 8,5 uur per dag (1). Daarmee zijn we de ongezonde koploper zitten. En tijdens de coronapandemie is het aantal zituren toegenomen. Langdurig zitten kan ernstige gevolgen voor de gezondheid hebben, zoals hart- en vaatziekten, diabetes type II en vroegtijdig overlijden. Wanneer het zitten met beeldschermwerk wordt gecombineerd, is er ook sprake van een verhoogde kans op klachten aan armen, nek en schouders.

Daar moet verandering in komen. Daarom trapt vandaag het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) de campagne af met brancheorganisaties, beweegexperts, werkgevers en met werknemers die veel en langdurig zitten. Sectoren zoals de ICT, financiële en zakelijke dienstverlening, openbaar bestuur en beroepschauffeurs worden aangespoord om aan de campagne mee te doen. Het belangrijkste doel van de campagne is het vergroten van het risicobewustzijn en het bieden van tips om meer te bewegen tijdens het werk. Het ministerie van SZW heeft hiervoor een campagnewebsite ontwikkeld waar alle informatie en tips van de campagne zijn terug te vinden.

Aan de slag met Olga Commandeur, Ben Tiggelaar en Erik Scherder
Zonder dat we het doorhebben, zitten we een groot deel van onze werkdag. Om werkenden aan te sporen tot bewegen, heeft het ministerie van SZW de hulp van vitaliteitscoach Olga Commandeur, gedragswetenschapper Ben Tiggelaar en hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder ingeschakeld. Zij hebben video´s opgenomen die laten zien hoe je op je werkplek kunt bewegen en bewegen onderdeel maakt van je werk. “Het is een goed idee om elk half uur het zitten te onderbreken, bijvoorbeeld door lopend te bellen of wat te drinken te pakken. Maar het belangrijkste is dat mensen geen invulling hoeven te zoeken, omdat het onderdeel van het werk is geworden”, Erik Scherder. Alle video’s van deze experts zijn op de campagnewebsite te bekijken.

De campagne “Elk halfuur bewegen. Zet ook de stap!” is onderdeel van de Europese campagne “Lighten the load” over lichamelijke onderbelasting op het werk. In Nederland ligt de uitvoering hiervan bij het ministerie van SZW en bij Focal Point Nederland.

In een ideale wereld zijn we ook tijdens ons werk gezond bezig. Toch zitten we in Nederland gemiddeld 10 uur op een werkdag. Daardoor lopen we meer kans op ziektes zoals hart- en vaatziekten, diabetes type II, depressie, kanker en zelfs vroegtijdig overlijden. Beeldschermwerkers hebben daarnaast ook een verhoogde kans op klachten aan armen, nek en schouders. Gelukkig is de oplossing vrij simpel: regelmatig even opstaan en bewegen. Als je elk halfuur in beweging bent, is de kans kleiner dat je ziek wordt. Zet ook de stap.

Meer informatie? Kijk op www.zetookdestap.nl

 

 

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht