Industry Wire

Geplaatst door NordVPN

Nederlanders zitten meer dan 6 uur per week op social media. Waarom is dit zorgelijk?

Uit onderzoek van NordVPN komt naar voren dat Nederlanders meer dan zes uur per week aan social media besteden. Bijna de helft (43%) maakt zich echter zorgen dat socialmediagiganten ze online volgen, waarbij Facebook (76%), WhatsApp (50%) en Instagram (39%) de kroon spannen.

Aangezien 91% van de Nederlanders social media gebruikt, is het duidelijk een populaire activiteit. Maar als mensen er regelmatig persoonlijke informatie op zetten, kunnen hackers die informatie tegen hen gebruiken en zo een privacyprobleem creëren.

“Hoe meer van onze informatie online wordt gepubliceerd, hoe groter het gevaar dat kwaadwillenden je gegevens misbruiken en zo je priveleven aantasten. Door social media te gebruiken, offer je niet alleen je privacy op, maar stel je jezelf ook bloot aan identiteitsdiefstal, misleidende marketing en cyberpesten, en vergroot je het risico om slachtoffer te worden van social engineering of online criminelen”, zegt Daniel Markuson, een digitale privacy-expert bij NordVPN.

Markuson deelt de meest voorkomende social media privacy- en veiligheidskwesties waar Nederlanders op moeten letten:

1. Datamining. Gegevens zoals je e-mailadres, naam, geboortedatum, likes, of zelfs je woonplaats zijn waardevol voor social mediaplatforms. Als je vrijwillig gegevens weggeeft door in te stemmen met de voorwaarden van een platform, zijn ze van hen. Het platform kan deze gegevens delen met zijn partners, aan derden verkopen of je gegevens zelfs overdragen aan landen met minder gebruiksvriendelijke privacywetten (lees hier meer over het privacybeleid van Meta). Het is het vermelden waard dat slechts 34% van de Nederlanders de servicevoorwaarden van apps leest.

2. Locatie-instellingen. Let op de locatie-instellingen wanneer je social mediawebsites en -apps gebruikt. Sommige kunnen je volgens, ook als je hebt aangegeven dit niet te willen. Andere apps traceren zelfs je locatie nadat je deze optie hebt uitgeschakeld. Om deze reden werd Google een paar jaar geleden door advocaten uit Arizona aangeklaagd.

3. Social engineering. Via je social media-accounts, met name Facebook, kunnen hackers informatie over je verkrijgen en social engineering-aanvallen zoals phishing, whaling, baiting of pretexting gebruiken om je te hacken. Ze kunnen je informatie ook gebruiken om zich als je voor te doen of je identiteit te stelen. De recente hack bij Uber is een goed voorbeeld van de hardnekkige kracht van social engineering.

4. Intimidatie, cyberpesten en imitatie. Social media kunnen ook worden gebruikt voor cyberpesten of cyberstalking. Daarbij kan het gaan om het versturen van gemene teksten of e-mails, het plaatsen van kwetsende berichten op social mediasites of het verspreiden van geruchten online. Volgens Comparitech meldde 60% van de ouders dat hun kinderen werden gepest, en verklaarde 19,2% dat het pesten via social media plaatsvond.

5. Desinformatie. Social media worden vaak gebruikt om verkeerde informatie te verspreiden – het is een krachtig wapen dat tegenwoordig veel wordt ingezet. Volgens Statista lijkt Covid-19 wereldwijd het meest voorkomende onderwerp van misleidende informatie te zijn, en zag 74% van de Amerikaanse social media-gebruikers inhoud die als vals werd bestempeld.

“Om je privacy op social media te beschermen, moet je niet te veel delen – geef alleen de noodzakelijke informatie. Gebruik daarnaast sterke wachtwoorden, hergebruik ze niet en gebruik geen social media op openbare apparaten. Daarnaast moeten mensen de locatiegegevens op hun apps uitschakelen en waar mogelijk tweefactorauthenticatie instellen”, zegt Daniel Markuson van NordVPN.

OVER NORDVPN

NordVPN is ’s werelds meest geavanceerde VPN-dienstverlener en wordt wereldwijd door miljoenen internetgebruikers gebruikt. NordVPN biedt dubbele VPN-encryptie, Onion Over VPN, en garandeert privacy met zero tracking. Een van de belangrijkste kenmerken van het product is Threat Protection, wat kwaadaardige websites, malware, trackers en advertenties blokkeert. NordVPN is zeer gebruiksvriendelijk, biedt een van de beste prijzen op de markt en heeft meer dan 5.000 servers in 60 landen wereldwijd. Voor meer informatie: http://nordvpn.com/nl/.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht