Industry Wire

Nederlands bedrijf begint Bitcoin-beurs

Volgens sommigen een zeepbel, volgens anderen de munt van de toekomst. In ieder geval blijft Bitcoin een hot topic en dat is ook te zien aan de koers, die telkens weer de weg omhoog lijkt te vinden. Steeds meer mensen geloven in de munt en dat is reden voor het Nederlandse Bitcoinbedrijf Bitonic om deze maand een Europees handelsplatform (exchange) te lanceren.
Begonnen “op de zolderkamer” door drie vrienden en inmiddels uitgegroeid tot een bedrijf met acht medewerkers. Oprichters Jouke, Niels en Robert van Bitonic zagen al heel vroeg het enorme potentieel van Bitcoin en besloten begin 2012 om bitcoins laagdrempelig aan te gaan bieden in Nederland. “Wij hebben zelf ervaren hoe omslachtig het destijds was om aan bitcoins te komen. Door een koppeling te maken met het Nederlandse betaalsysteem iDeal konden we het heel eenvoudig maken voor Nederlanders om bitcoins te kopen” aldus Robert.
Toen Bitcoin april vorig jaar flink in de publiciteit kwam zag Bitonic de vraag enorm toenemen. Sindsdien is het bedrijf hard bezig geweest met het ontwikkelen van de Bitcoin-exchange. “Wij zagen naast het aantal aankopen, ook het aantal verkooporders enorm toenemen. We kunnen de prijzen daardoor scherp houden, en daarmee blijft bitonic.nl interessant voor de meeste gebruikers, maar een platform waar mensen onderling kunnen handelen biedt nét wat meer mogelijkheden voor met name de wat serieuzere handelaren. Daarom vinden wij het tijd voor een Nederlandse exchange, die op termijn voor heel Europa beschikbaar zal komen.”
Er zijn inmiddels wereldwijd al diverse Bitcoin-exchanges begonnen, en ook weer gestopt. Toch ziet Bitonic plaats voor een nieuwe exchange op de Europese markt. “De bekendste exchange, MtGox, kampt al maanden met betalingsprobelemen. Een andere grote beurs, waar wij zelf ook zaken mee doen, zit bij een Sloveense bank. Er zijn al meerdere exchanges gesloten omdat zij niet voldeden aan regelgeving. Waar wij het verschil maken is dat wij als eerste exchange wél volledig zullen voldoen aan Europese regelgeving. Wij zijn daarom samen met een professionele partij bezig met een vergunningsaanvraag bij de Nederlandsche Bank.”
De exchange van Bitonic draagt de codenaam “Bl3p” en is al beschikbaar voor particulieren in besloten kring. Begin februari kunnen ook Nederlandse bedrijven zich aanmelden via www.bl3p.com. Wanneer de vergunningsaanvraag rond is (naar verwachting medio 2014), zullen de deuren geopend worden voor een breder publiek.

 

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht