Industry Wire

Geplaatst door HomeWizard

Nederlands bedrijf komt met betaalbare plug & play thuisbatterij met een stekker

Huishoudens met zonnepanelen kunnen vanaf nu zelf een thuisbatterij installeren. Zonder installateur of hoge installatiekosten. Dat meldt HomeWizard, marktleider in energie-inzichten voor consumenten. Stekker in het stopcontact, een aantal stappen in de app doorlopen en je slaat automatisch je eigen opgewekte zonne-energie op voor een later moment, bijvoorbeeld ‘s nachts.

Thuisbatterijen van verschillende aanbieders kosten tussen de 3.500 en 8.000 euro exclusief installatie. De thuisaccu van HomeWizard gaat 1.395 euro kosten. De eerste leveringen vinden in juli plaats. Het bedrijf wil duurzame opslag van zonnestroom toegankelijk maken voor het grote publiek, met een betaalbare thuisbatterij die zelf te installeren is. 

Recordaantal batterijen geïnstalleerd
Volgens onderzoek van SolarPower Europe is in 2023 een recordaantal batterijen in Europa geïnstalleerd. Met een groei van 94 procent in 2023 was dit het derde jaar op rij waarin de jaarlijkse verkopen zijn verdubbeld. Circa 70 procent van de groei vorig jaar kwam door thuisbatterijen die bij particulieren thuis zijn geïnstalleerd.

Terugleverboetes
De zes grootste energieleveranciers van Nederland zijn gestart met het berekenen van terugleverkosten aan de consument of hebben aangekondigd dat binnenkort te gaan doen. Energieleveranciers hebben te maken met hogere kosten vanwege de salderingsregeling en de groei in het aanbod van teruggeleverde zonne-energie. Deze kosten berekenen zij door aan hun klanten met zonnepanelen. De salderingsregeling stopt op 1 januari 2027, kondigde het nieuwe kabinet eerder dit jaar aan. Huishoudens met een thuisbatterij besparen geld doordat zij meer zonnestroom zelf gebruiken en minder terugleveren. Zij zijn in staat terugleverboetes te minimaliseren of zelfs volledig te voorkomen. 

Eerste batterij op een stekker
Het in Noordwijk opgerichte HomeWizard kondigde vandaag aan als eerste met een thuisbatterij op een stekker in de markt te komen. De zogeheten HomeWizard Plug-In Battery bewaart je duurzame zonnestroom voor een later moment. Paul Straathof, oprichter van HomeWizard, over het nieuwe product: “Om het gebruik van duurzame energie toegankelijk te maken voor het grote publiek, zijn we jaren geleden begonnen met het ontwikkelen van een thuisbatterij die door iedereen zelf te installeren is. Door zo veel mogelijk huishoudens in Nederland te betrekken, hopen we ons steentje bij te dragen bij het versnellen van de energietransitie.”

Te “grote” batterijen
“Veel thuisbatterijen zijn te groot”, vindt Straathof. “Hierdoor betaal je voor opslag die je in de zomer niet leeg krijgt en in de winter niet vol. Bij een gemiddelde woning is een opslag tussen de 2 kWh en 5 kWh perfect om alle apparaten in huis van stroom te voorzien gedurende de nacht.” Het overgrote deel van de thuisbatterijen dat recent op de markt is gekomen handelt op de onbalansmarkt. Voor de verkopers van deze batterijen geldt: hoe meer opslag, hoe beter. Meer opslag dan je gedurende één dag uit het net gebruikt is helemaal niet nodig om het gebruik van je eigen zonnestroom te maximaliseren. Idealiter vang je er je avond- en nachtverbruik mee op. Overdag springt de batterij ook automatisch bij om pieken op te vangen.

Netcongestie
De term netcongestie komt steeds vaker voor in het nieuws. Simpel gezegd is dit een file op het stroomnet in jouw wijk. Er is te veel elektriciteit die tegelijkertijd over dezelfde kabels probeert te reizen. Dit komt voor wanneer er veel meer aanbod dan vraag is, bijvoorbeeld doordat op zonnige dagen veel meer wordt opgewekt dan verbruikt. Batterijen bieden hier uitkomst. Door een thuisbatterij op te laden met overtollige zonnestroom van je eigen zonnepanelen, kun je diezelfde stroom in de avond, nacht en ochtend weer gebruiken. Als iedereen zijn zelfconsumptie op deze manier maximaliseert en minder teruglevert, ontlasten we het net. Op andere momenten komt de zelfopgewekte stroom uit de batterij in plaats van uit het net, wat ook weer zorgt voor minder drukte op het stroomnet in de wijk.

HomeWizard Plug-In Battery
De HomeWizard Plug-In Battery wordt vanaf juli dit jaar geleverd. De thuisbatterij heeft een vermogen van 2,7 kWh en werkt volledig merkonafhankelijk. Dat houdt in dat de thuisbatterij werkt met iedere zonnepanelenomvormer en elke energieleverancier. Eén batterij kan met 800 watt laden en 800 watt ontladen. Bij een verandering in verbruik is het aantal thuisbatterijen op elk moment uit te breiden met 2,7 kWh per batterij. Een enkele thuisbatterij vermindert zo’n 300 kg CO2-uitstoot per jaar, waardoor de thuisaccu van HomeWizard binnen drie jaar CO2-neutraal is. Met een geluidsniveau van nominaal 32 dB is het geluid vergelijkbaar met dat van een koelkast. Doordat elke thuisbatterij een eigen micro-omvormer heeft, zijn deze ook bij lage vermogens veel energie-efficiënter dan een batterij met één grote omvormer. De Plug-In Battery verbruikt in standby minder dan één watt. 

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht