Industry Wire

Geplaatst door Tens Media

Nederlands donatieplatform Backme.org voor zelfstandige mediamakers officieel gelanceerd

DEN HAAG – Backme.org is het nieuwe inkomstenplatform voor mediamakers.Het platform is specifiek bedoeld om journalisten, columnisten, vloggers,bloggers, kunstenaars en artiesten in staat te stellen om een duurzaam verdienmodel op te bouwen met de hulp van hun eigen community. Hierdoor zijn zij minder afhankelijk van een redactie en advertentie-inkomsten en ontstaat de mogelijkheid om content gratis aan te bieden. Men kan dus onafhankelijk en zelfstandig aan het werk.Een breed scala aan mediamakers (contentcreators) hebben zich inmiddels bijBackme.org aangesloten. Columnisten als Syp Wynia, Jan Dijkgraaf en Ebru Umar maken gebruiken van Backme.org.

Ook documentairemakers Peter Vlemmix en Marijn Poels, cartoonist Cortes, journalisten Arno Wellens, Sietske Bergsma en podcastsmakers Patrick Kicken en Jan Roos en nog vele anderen maken met Backme.org hun content te gelden. Naast individuele media makers sluiten zichsteeds meer organisaties aan bij Backme.org., waaronder bijvoorbeeld diabetesvideoplatform DiabTV en vakmedianieuwssite Spreekbuis.nl. Backme.org is een inkomstenplatform dat consumenten, zonder dat zij vast zitten aan een abonnement,kunnen bijdragen aan de mediamaker.Hoe werkt BackMe?Dit werkt als volgt: via de Backme.org-pagina van een mediamaker kan een een maandelijks bedrag instellen waarmee deze een specifieke mediamaker ondersteunt. Met backer bedoelt men de consument oftewel de lezer, kijker of luisteraar.

Dit kan al vanaf bedragen zo laag als 1 euro per maand. In ruil hier voordoet de media maker toezeggingen aan zijn backers. Het verdienmodel van Backme.org is transparant en gelijk voor alle media makers. 20% Van elke bijdrage gaat naar Backme.org, waarbij Backme.org dit zo spoedig mogelijk omlaag probeertte brengen naar 10%. Dit is nodig, omdat Backme.org bezoekersdata niet commercialiseert, geen advertenties op de pagina toestaat en er nog hard gewerkt wordt aan nieuwe functionaliteiten. Via Backme.org wordt de essentie van de vrije markt losgelaten op het medialandschap. In plaats van dat adverteerders en redacties bepalen wat en hoe journalisten schrijven, bepalen hun lezers dat. Dus zolang genoeg mensen consumeren wat een media maker maakt, heeft deze financiële bestaanszekerheid. De eerste beta versie van het platform is al sinds half maart in de lucht. De planning is dit jaar het definitieve platform te lanceren en voor elke media maker open te stellen.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht