Industry Wire

Geplaatst door PFM Intelligence Group

De Nederlandse rechtbank oordeelt, PFM Intelligence Group’s wifi sensoren voldoen volledig aan de privacywetgeving

Op 2 februari heeft de Nederlandse rechtbank een duidelijke boodschap afgegeven: De innovatieve wifi sensoren van PFM Intelligence Group voldoen volledig aan de privacywetgeving. De uitspraak van de Nederlandse rechtbank is een belangrijke erkenning voor PFM Intelligence Group, omdat het aantoont dat de sensoren, in samenwerking met de gemeente Enschede, voldoen aan strenge de privacy normen. “Dit is meer dan alleen een overwinning voor ons, het is het bewijs dat innovatie en privacy samengaan, ten gunste van steden zoals Enschede, die streven naar een slimmere en veiligere omgeving.” Aldus CEO Bart Schmitz.

Verbetering stadscentrum
In 2018 sloeg de gemeente Enschede de handen ineen met het retailadviesbureau RMC om het stadsbeeld en de voetgangersstromen te verbeteren. PFM Intelligence Group ondersteunde dit initiatief door circa 20 wifi sensoren te leveren. Deze werden strategisch geplaatst om verkeerspatronen te monitoren, wat bijdroeg aan het doel om de stedelijke omgeving van Enschede gastvrijer te maken.

Privacyproblemen
Dit project trok de aandacht toen het gebruik van wifi voor stadsuitbreidingen in december 2018 leidde tot een privacyklacht. De Nederlandse Autoriteit Persoonsgegevens (AP) startte een onderzoek. Ondanks de uitgebreide demonstraties van PFM over de veilige verwerking van MAC-adressen, waarbij hun privacygerichte aanpak werd benadrukt, legde de AP de gemeente Enschede een boete op van 600.000 euro. Geconfronteerd met deze uitdaging zocht de gemeente Enschede, gesteund door PFM, juridische stappen. Op 2 februari 2024 concludeerde de rechtbank dat de gebruikte geanonimiseerde MAC-adressen geen persoonsgegevens waren. Hiermee benadrukte de rechtbank de noodzaak voor de AP om het potentieel voor individuele identificatie op basis van dergelijke gegevens te onderbouwen.

Een overwinning voor innovatie
De langverwachte uitspraak vervult het team bij PFM Intelligence Group met trots en opluchting. Het bevestigt niet alleen het vertrouwen in hun technologische bekwaamheid, maar maakt ook duidelijk dat PFM Intelligence Group’s wifi sensoren geen inbreuk maken op de privacy van individuen, in tegenstelling tot enkele misvattingen. CEO Bart Schmitz voegt hieraan toe: “We zijn blij met de beslissing van de rechtbank, die de balans erkent die we hebben bereikt tussen innovatieve stedelijke ontwikkeling en privacybescherming.”

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht