Industry Wire

Geplaatst door Wikimedia Nederland

Nederlandse Wikipedia-conferentie: Tussen strijd en samenwerking

Zaterdag 18 mei vindt van 10:00 tot 18:30 uur bij Beeld & Geluid in Hilversum WikiconNL plaats. De Wikipedia-conferentie gaat over toegang tot kennis in de breedste zin van het woord. De conferentie besteedt aandacht aan Wikimedia-projecten, partners die kennis delen en aan de uitdagingen waar Wikipedia voor staat. 

Tussen strijd en samenwerking

Het thema ‘Tussen strijd en samenwerking’ gaat over hoe wereldwijde technologische en maatschappelijke ontwikkelingen invloed hebben op de Wikimedia-projecten en de dynamiek achter de schermen om consensus te bereiken over inhoud en werkwijzen.

De conferentie wordt georganiseerd door Wikimedia Nederland (WMNL), de Nederlandse tak van de internationale beweging achter Wikipedia en andere Wikimedia-projecten, in samenwerking met het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid, een actieve samenwerkingspartner die WMNL ondersteunt bij het delen van kennis en data.

Programma:

Keynote-spreker is dr. Mirko Schäfer, universitair hoofddocent bij het focusgebied Governing the Digital Society aan de Universiteit Utrecht. In zijn keynote zal Schäfer ingaan op de rol van encyclopedieën als onafhankelijke en educatieve kennisbron, en bespreekt hij ook uitdagingen zoals de ondermijning van betrouwbaarheid door politisering en het misbruik van gemeengoed voor de productie van AI content.

Het programma is breed opgezet en biedt een diversiteit aan boeiende sprekers, interactieve sessies en enthousiaste discussies:

  • Hoogleraar en auteur Dariusz Jemielniak vertelt over conflicten als drijvende kracht achter het bewerken van Wikipedia en de invloed die groeiende desinformatie kan hebben op dit ecosysteem.
  • Wikipedianen Frans Grijzenhout & Geert van Pamel modereren een dialoogbijeenkomst over de omgang met Vlaamse onderwerpen op de Nederlandstalige Wikipedia, waar Vlaamse bewerkers in de minderheid zijn.
  • Universitair docent Tsolin Nalbantian geeft een best practice over hoe je als docent gebruik kunt maken van Wikipedia in het klaslokaal.
  • In de dialoogbijeenkomst over de ontwikkeling van AI en de invloed daarvan op Wikipedia delen experts Marian Grubben, Sirous Kavehercy en Hay Kranen hun inzichten en kunnen deelnemers actief mee praten.
  • Maarten Zeinstra, voorzitter van Open Nederland, de vereniging die het gebruik van Creative Commons stimuleert, geeft een algemene introductie in het publiek domein en legt de wisselwerking tussen verschillende wetgeving uit.
  • Er zijn introductie workshops over Wikidata, de database die Wikipedia ondersteunt, Wikiquote, het platform waarin bekende citaten verzameld worden en Commons, de beeldbank van Wikipedia.

Naast deze sessies worden er ook flitspresentaties gehouden over diverse onderwerpen, zoals een nieuwe eventregistratie-tool en WikiWoordenboek. WikiconNL wordt afgesloten met de uitreiking van de Verbindingsprijs 2024.

Verbindingsprijs 2024

Tijdens WikiconNL wordt de Verbindingsprijs uitgereikt. Dit nieuwe initiatief van Wikimedia Nederland eert jaarlijks bijzondere bijdragen aan de bevordering van vrije kennis. Personen, organisaties, samenwerkingen, projecten en initiatieven in Nederland, Vlaanderen, Suriname, en het Caribische deel van het Koninkrijk zijn uitgenodigd vrije kennis-projecten voor te dragen.

Deelnemen

Aanmelden voor WikiconNL 2024 kan via deze link. De conferentie heeft een beperkte capaciteit!

Voor wie?

WikiconNL richt zich op de Nederlandse Wikipedia gemeenschap, geïnteresseerden die deel uitmaken van de Wikimedia-beweging, medewerkers en organisaties van erfgoedinstellingen, archieven, bibliotheken, musea en andere betrokkenen in open kennis, open cultuur en open source en data toepassingen.

Over Wikimedia Nederland

De visie van de vereniging Wikimedia Nederland is gelijk aan die van de gehele Wikimedia-beweging: Stel je een wereld voor waarin een ieder vrijelijk kan delen in het geheel van alle kennis. Wikimedia Nederland is onderdeel van de wereldwijde Wikimedia-beweging en zorgt in Nederland voor een omgeving waar vrijwilligers en organisaties samenwerken om vrije kennis bijeen te brengen en te verspreiden via Wikimedia platforms als Wikipedia, Wikimedia Commons en Wikidata.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht