Industry Wire

Geplaatst door Radboud Universiteit

Nieuw op de Radboud-campus: Proeftuin en FELIX ‘laserlab’

Aan het rijtje met bijzondere onderzoeksfaciliteiten van de Radboud Universiteit zijn onlangs twee namen toegevoegd: de vernieuwde Proeftuin en het FELIX Laboratory waar onderzoekers met zeer intens (ver)infrarood laserlicht kunnen werken. Op vrijdag 30 oktober zal Sander Dekker – Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap – deze faciliteiten officieel openen.

De vernieuwde Proeftuin bestaat uit een in 2014 voltooid kassencomplex, uitgestrekte proefvelden met bijvoorbeeld een collectie wilde nachtschades (Solanaceae) en het unieke Phytotron waar wortelontwikkeling onder de grond te bestuderen is zonder deze te verstoren. Daarmee is het de Proeftuin een faciliteit voor modern plantkundig en ecologisch onderzoek, waar veel wordt samengewerkt met het bedrijfsleven en de overheid. Zo zijn er onder meer onderzoeksprojecten rondom de zelfverdedigings- en stressmechanismen van planten en het beheer en herstel van natte ecosystemen als rivieren, veen en moeras.

Laserlicht op maat

In het FELIX Laboratory maken drie verschillende (ver)infrarood-lasers ‘licht op maat’ voor verschillende typen onderzoek. De lasers FELIX, FLARE en FELICE genereren zeer intense laserstraling in het infrarode gebied van het elektromagnetisch spectrum, waarmee biologen, chemici, natuurkundigen en zelfs sterrenkundigen de eigenschappen van moleculen en materialen tot in detail kunnen onderzoeken. Bovendien is het FELIX-licht gekoppeld aan het hoge magneetvelden laboratorium HFML, een andere grote onderzoeksfaciliteit in Nijmegen. Zo dragen de vrije-elektronen lasers bij aan het inzicht in nieuwe materialen en de fundamentele eigenschappen van moleculen.

Opening

De opening op vrijdagmiddag 30 oktober is alleen toegankelijk voor genodigden en vindt plaats in een paviljoen dat wordt opgezet tussen het FELIX Laboratory en de Proeftuin.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht