Industry Wire

Geplaatst door Proximus

Nieuwe app ‘Flux’ maakt vrachtverkeer binnen haven en op internationale wegen vlotter en veiliger

Het smart mobility-bedrijf Be-Mobile, onderdeel van de Proximus Groep, en het havenbestuur van Zeebrugge (MBZ) lanceerden op 11 april 2019 de gratis Flux-app die het vrachtverkeer binnen én buiten de haven vlotter en veiliger moet maken. Via de app ontvangen vrachtwagenbestuurders o.a. waarschuwingen en updates over de situatie in de haven, maar ook over het verkeer op alle nationale en internationale wegen in Europa. De app draagt zo bij aan een optimale supply chain, efficiënter vrachtverkeer en veiligere wegen.

Haven, terminals en vrachtwagenbestuurders samen naar vlotter transport

Flux vormt de brug tussen de vrachtwagenbestuurder enerzijds en de haven en haar terminals anderzijds. Elke terminal is in kaart gebracht waardoor vrachtwagenbestuurders gemakkelijk de weg vinden naar hun bestemming. Via het vlootbeheersysteem van Be-Mobile kan MBZ op haar beurt bestuurders waarschuwen of omleiden bij gevaarlijke situaties.

Flux zal de geschatte aankomsttijd (ETA), rekening houdend met het verkeer, doorgeven aan geconnecteerde terminals zodat ze actie kunnen ondernemen wanneer de vrachtwagen te vroeg of te laat zou aankomen. Eventueel kunnen de vrachtwagens dan naar een parking geleid worden, waar de terminal hen kan oproepen om te vertrekken voor hun nieuw slot. Zo draagt de app bij tot een optimale supply chain.

De weg als veilige haven

De app moet ook de veiligheid van de bestuurders waarborgen. Daarom is Flux uitgerust met functionaliteiten zoals realtime-verkeersinformatie (vertragingen, ongevallen, stilstaande voertuigen, snelheidscontroles, file op X meter, enz.), maar ook waarschuwingen voor prioriteitsvoertuigen, maximumsnelheid, snelheidsadvies en optimalere routevoorstellen. De spraakbesturing leest alle waarschuwingen luidop voor zodat bestuurders hun blik niet van de weg hoeven af te wenden, zowel binnen als buiten de haven.

Eerder ging ook al het CITRUS-project van start, een samenwerking tussen Be-Mobile, Colruyt en de Vlaamse Overheid. Colruyt-vrachtwagens kunnen via een app prioriteit vragen aan verkeerslichten om vlotter te kunnen doorrijden en zo meer tijd te besparen en minder CO2 uit te stoten.

De app

De app is te downloaden via de App Store en Google Play.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht