Industry Wire

Geplaatst door ViaTim

Nooit meer een pakketje missen in Rotterdam

Je herkent het wel, je hebt iets op het internet besteld en je pakket werd bezorgd op moment dat je niet thuis was. Je gaat naar het dichtstbijzijnde pakketpunt en dat is gesloten. Frustraties die veel van ons herkennen en dit is vanaf nu voor de Rotterdammer verleden tijd.

Op 1 maart 2017 is ViaTim gelanceerd in Rotterdam. ViaTim is een netwerk van ViaPunten. Een ViaPunt is een buurtgenoot die overdag thuis is en het geen probleem vindt jouw pakket te ontvangen. Als jij ’s avonds thuis komt kan je het pakket gratis afhalen of vraag je het ViaPunt om het voor €1,- bij jou thuis te bezorgen.

Dagelijks worden er in Rotterdam en omliggende gemeenten ongeveer 40,000 pakketten bezorgd. Gemiddeld komen er 7 tot 12 pakketbussen per dag door een straat. Onderzoek zegt dat dit aantal in de komende 10 jaar op kan lopen tot 60 busjes. Voorlopig lijkt er geen einde te komen aan de exponentiële groei van online aankopen.

Oprichter Michiel Nieuwkerk vertelt: “Pakketfrustraties worden een steeds groter probleem. Eerder dit jaar was uitgebreid in het nieuws dat mensen niet altijd maar pakketten voor hun buren willen aannemen. Dat is ook wel te begrijpen. Uit onderzoek van ViaTim blijkt dat wel veertig tot dertig procent van de pakketten niet bezorgd wordt bij de ontvanger, maar bij buren, een pakketpunt of gewoon voor de deur wordt achtergelaten. “

ViaTim is sinds april 2016 actief in Roosendaal en Bergen op Zoom. Op dit moment zijn er 35 ViaPunten waarvan 15 nieuwe ViaPunten in Rotterdam en aangrenzende gemeenten. Wekelijks komen daar 2 tot 3 ViaPunten bij met als doel dat er straks een ViaPunt is in elke wijk.

De start-up wordt ondersteund vanuit het Rotterdam Mobility lab. Een initiatief vanuit De Verkeersonderneming die het aantal verkeersbewegingen in Rotterdam wil reduceren. Bas van Wieringen, projectleider Rotterdam Mobility lab zegt: “Met Rotterdam Mobility Lab geven wij start-ups die iets nieuws brengen op het gebied van mobiliteit een kans om zich 6 maanden lang te bewijzen. ViaTim heeft al ViaPunten én gebruikers. Dat is een mooie start voor deze start-up.”

ViaTim heeft als doel om mensen in de wijk te verbinden en zo efficiëntie en gemak te creëren. Dit doen zij door het aanbieden van simpele diensten vanuit de wijk door dit netwerk van ViaPunten. Buiten het aannemen en bezorgen van pakketten zijn de ViaPunten ook locaties waar men terecht kan voor andere diensten zoals: was, strijk en kledingreparatie. Alles wat mensen voor elkaar vanuit de wijk kunnen betekenen kan een ViaTim dienst worden.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht