Industry Wire

Geplaatst door Tens Media/ Spreekbuis.nl

Onderzoek: Meerderheid luisteraars wil dat 3FM in de ether blijft

HILVERSUM – Binnen de omroepwereld zijn er veel voorstanders om de etherfrequentie van het al jaren kwakkelende 3FM aan NPO Radio 5 te geven. Uit onderzoek door nieuwssite Skoep.nl in opdracht van Spreekbuis.nl blijkt dat de consument daar anders over denkt.

De afgelopen 5 jaar zakte het marktaandeel van de ooit populairste radiozender van Nederland in met 80%. Al jaren heeft 3FM grote moeite om nieuwe luisteraars aan zich te binden, terwijl NPO Radio 5 sinds december 2013 een groei in marktaandeel laat zien van 74%. De radiozender gericht op de oudere luisteraar heeft zelfs zonder landelijk dekkende etherfrequentie een twee keer zo groot marktaandeel dan 3FM. De afgelopen maanden gaan er daarom binnen de omroepwereld stemmen op om de ether frequentie van 3FM door te geven aan Radio 5. Een veelgehoord argument is dat jongeren geen lineaire radio meer luisteren, terwijl ouderen vaak nog veel moeite hebben om online radio te gebruiken.

Spreekbuis.nl stelde op Skoep.nl daarom de vraag: ‘Moet 3FM haar etherfrequentie afstaan aan NPO Radio 5?’ De uitkomst van de peiling laten zien dat consumenten, ondanks de populariteit van Radio 5, geen behoefte hebben aan een etherwisseling van de stations. Slechts 19% van de 462 respondenten wil een NPO 5 FM in plaats van 3FM.

Richard Otto (uitgever Spreekbuis.nl): ‘Een opvallende uitkomst! Uit een peiling van Spreekbuis onder omroepprofessionals bleek dat 73% juist voorstander was dat 3FM haar FM-frequentie aan Radio 5 zou geven. Ook bij veel face to face interviews kwam dit beeld naar voren. Uit dit onderzoek blijkt dat de respondenten niet direct staan te springen op een zenderwisseling.’

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht