Industry Wire

Geplaatst door Microsoft

Onderzoek van Microsoft en EY: Nederlandse bedrijven lopen op het gebied van AI voor op de rest van Europa

Amsterdam, 2 oktober 2018 – Vergeleken met hun Europese concurrenten hebben Nederlandse bedrijven een lichte voorsprong op het gebied van artificial intelligence (AI). Dat blijkt uit het onderzoek Artificial Intelligence in Europe, dat in opdracht van Microsoft is uitgevoerd door EY en deze maand is gepubliceerd.

EY ondervroeg 277 organisaties in vijftien Europese landen in verschillende sectoren, waaronder life sciences, finance, services, retail, media/entertainment & telecom (TMT) en technologie. Nederlandse participanten waren onder meer Randstad, Royal Schiphol Group en VodafoneZiggo.

Uit het onderzoek blijkt dat machine learning de meest gebruikte AI-technologie is in Europa (78 procent). In Nederland gebruikt driekwart van de ondervraagde organisaties deze technologie. Ook is er brede adoptie van neurale netwerken en deep learning in Nederland (65 procent versus 39 procent als Europees gemiddelde).

Investeringen in AI

In de afgelopen jaren is er flink geïnvesteerd in AI in de vijftien onderzochte landen. Het gaat om een bedrag van ruim negen miljard euro. De meeste investeringen kwamen voor rekening van de finance-sector, gevolgd door media/entertainment & telecom. Startups op het gebied van AI zijn vooral te vinden in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland. 87 procent van alle investeringen in AI-bedrijven vond plaats in die landen. In Nederland werd in de afgelopen tien jaar rond de 40 miljoen euro geïnvesteerd in AI-startups.

Strategische agenda

Uit het onderzoek blijkt verder dat het onderwerp in Nederland iets vaker bij het C-levelmanagement op de agenda staat dan in andere landen. In Nederland noemt 45 procent van de respondenten AI belangrijk op C-level (bij een gemiddelde van 39 procent in heel Europa). 75 procent noemt AI belangrijk op het uitvoerende niveau (tegen een Europees gemiddelde van 72 procent). Het valt op dat veel Nederlandse respondenten van mening zijn dat AI ook een belangrijk onderwerp is voor medewerkers zonder leidinggevende taken (40 procent tegen een Europees gemiddelde van 28 procent). Daarnaast liggen de verwachtingen op het gebied van AI in Nederland hoger dan gemiddeld in Europa.

Fase van volwassenheid

Nederland behoort tot de landen met de hoogste fase van volwassenheid op het gebied van AI-projecten. Meer dan een derde (37 procent) van de organisaties werkt aan AI-initiatieven die daadwerkelijk in productie zijn genomen of zich in een geavanceerde fase bevinden. In het geval van dat laatste draagt AI actief bij aan verschillende processen binnen de organisatie. Voorbeelden daarvan zijn de inzet van machine learning om producten en diensten te verbeteren, fotoherkenningsmodellen om claimanalyses efficiënter te maken, of predictive maintenance van producten. Van de overige Nederlandse bedrijven bevindt 45 procent zich in de vroege fase van een pilotproject en maakt 9 procent momenteel plannen om aan de slag te gaan met AI.

Een voorbeeld van een bedrijf dat AI op een geavanceerde wijze toepast is Shell. Shell is begonnen aan de uitrol van AI op zijn tankstations. Dankzij de technologie is het mogelijk om brand- en explosiegevaar als gevolg van foutief menselijk handelen te herkennen en zo dus de veiligheid te verhogen.

AI gedijt goed bij samenwerking

“Het onderzoek laat zien dat Nederland er momenteel goed voor staat op het gebied van AI”, zegt Surya Ramkumar, Directeur Services bij Microsoft Nederland. “Maar we kunnen deze voorsprong alleen vasthouden als we nu doorpakken en verder gaan dan alleen pilots. Daarbij is het in de eerste plaats nodig om de medewerkers centraal te plaatsen binnen AI-initiatieven. Bedrijven die ver zijn met AI zetten hun medewerkers goed in hun kracht, onder andere door projecten op te zetten tussen verschillende afdelingen die de samenwerking tussen collega’s bevordert en hun creativiteit aanspreekt. Het gaat erom een cultuur te creëren waarin AI succesvol inzetbaar is in het voordeel van alle medewerkers.”

Ramkumar wijst erop dat AI goed gedijt wanneer bedrijven samenwerken met derden. “Het onderzoek laat zien dat Nederlandse bedrijven de waarde van samenwerking met anderen – bedrijven, onderzoeksinstituten en overheid – meer erkennen dan hun Europese collega’s. Dat is een goede zaak, want voor het benutten van het volle potentieel van AI is samenwerking binnen ecosystemen van groot belang.”

Het volledige rapport van EY is hier te downloaden. Bezoek voor meer informatie deze blogpost van Surya Ramkumar.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht