Onderzoek Oracle: groei van BYOD in Europa belemmerd door bezorgheid over veiligheid

Oracle ondervroeg zevenhonderd Europese bedrijven over het onderwerp Bring Your Own Device (BYOD) in het kader van de Oracle Europese BYOD Index. Er is nog altijd veel weerstand in een groot aantal regio’s, dit ontstaat uit bezorgdheid over de beveiliging van bedrijfsdata op devices, gebruikersidentiteit en applicatie beveiliging. De organisaties die BYOD omarmd hebben zijn beter in staat te profiteren van BYOD, zoals het reduceren van IT-kosten en vergroten van medewerker productiviteit, dan degene die het afwijzen. De oplossingen die op dit moment beschikbaar zijn bieden geavanceerd beveiligingsbeheer voor bedrijfsapparaten en persoonlijke apparaten, terwijl de gebruikerservaring eenvoudig blijft. Organisaties hebben de flexibiliteit om toegang te geven aan de apparaten van gebruikers en meer controle door bedrijfs- en persoonlijke data te isoleren. Dit maakt veilige bedrijfsapplicatie toegang en governance mogelijk. De Benelux staat in de Index in de top drie voor wat betreft meest volwassen benadering van BYOD, net na de Nordics en het Verenigd Koninkrijk.
Nieuwsfeiten:
Europa
- Om erachter te komen hoe bedrijven in Europa momenteel denken over de Bring Your Own Device-trend (BYOD), brengt Oracle het Europese BYOD Index Report[1] uit.
- Het rapport bevat een aantal opvallende cijfers:
- bijna de helft (44 procent) van de bedrijven in Europa heeft een aversie tegen BYOD of staat het alleen toe in uitzonderlijke omstandigheden.
- nog eens 29 procent staat alleen senior medewerkers het gebruik toe
- 22 procent verbiedt data of informatie opgeslagen op een BYOD-device terwijl twintig procent helemaal geen regels heeft.
- meer dan de helft beheert smartphones niet als onderdeel van een BYOD-programma.
- de beveiliging van informatie is de grootste zorg; 45 procent is zeer bezorgd over beveiliging van devices, 53 procent over beveiliging van applicaties en 63 procent over beveiliging van data.
- Het onderzoek toont ook aan dat een groot deel van deze bezorgdheid verband houdt met de kennis over alle mogelijkheden die moderne beveiligingsoplossingen bieden:
- 37 procent heeft nog nooit gehoord van containerisatie (bedrijfsdata scheiden van persoonlijke data).
- bijna een derde gebruikt geen enkele vorm van Mobile Device Management.
- 22 procent heeft nog nooit gehoord van Mobile Device Management.
- Diegene die BYOD omarmen hebben een completer beeld, en behandelen zowel tablets als smartphones als BYOD; hebben veel beveiligingsproblemen succesvol aangepakt; en zijn voorbereid op een nog grotere verandering in toekomstige BYOD-ontwikkelingen.
De Benelux (100 respondenten)
- De Benelux staat in de Index in de top drie voor wat betreft meest volwassen benadering van BYOD, net na de Nordics en het Verenigd Koninkrijk (figuur 1).
- De Benelux staat op nummer één als het gaat om het beschouwen van zowel smartphones als tablets als BYOD-devices (figuur 2).
- Samen met de Nordics en DCH zijn bedrijven in de Benelux er het meest van overtuigd dat de beveiliging van BYOD-devices te managen is.
- Bedrijven in de Benelux staan ook op de derde plek voor wat betreft kennis over containerisatie, opnieuw net achter DCH en de Nordics.
- Volgens de Index zijn bedrijven in de Benelux daardoor tamelijk ver in hun acceptatie van BYOD en hoe BYOD veilig uit te voeren is.
‘Omarmers’ versus ‘Ontkenners’[2]
De respondenten bestaan uit twee groepen: organisaties die BYOD omarmers (“Omarmers”) en organisaties die het ontkennen (“Ontkenners”).
- 83 procent van de Omarmers beheert smartphones en tablets als onderdeel van BYOD. Aan de andere kant neemt 73 procent van de Ontkenners smartphones niet mee in hun BYOD-aanpak.
- Twee derde van de Ontkenners is zeer bezorgd over beveiliging in het algemeen, in tegenstelling tot slechts zes procent van de Omarmers. Als het gaat om specifieke aspecten van security:
- is 86 procent van de Ontkenners zeer bezorgd over de beveiliging van data en informatie, tegenover slechts 21 procent van de Omarmers.
- beheert 65 procent van de Ontkenners data- en informatiebeveiliging niet of staat het onversleuteld toe op devices, tegenover slechts zeven procent van de Omarmers.
- Omarmers weten welke technologieën er zijn; bijna tachtig procent van de Omarmers gebruikt bijvoorbeeld een bepaalde vorm van specifiek mobiele-applicatiebeheer, tegenover twaalf procent van de Ontkenners.
- De Omarmers zijn voorbereid op verandering; meer dan twee derde van hen accepteert de noodzaak om verandering in typen devices of benaderingen te omarmen of ziet de BYOD-markt steeds complexer worden. Slechts elf procent van de Ontkenners deelt deze inzichten.
Verschillen tussen Europese landen en branches
- Landen:
- de Nordics en de combinatie Duitsland/Zwitserland (DCH) zijn de landen met de meest volwassenen benadering van het BYOD-probleem, met een respectievelijke Index[3]-score van 5.65 en 5.32.
- het Iberisch Schiereiland en Italië zien de meeste uitdagingen in BYOD, wat hun Index-scores van 3.87 en 4.05 aantonen. Deze landen hadden ook het grootste aandeel BYOD-Ontkenners.
- Branches:
- de communicatiebranche was de overall nummer één, met een Index-score van 6.98. De mediabranche was met 6.43 een goede tweede.
- helemaal aan de andere kant scoort de financiële dienstverlening 3.96 en de publieke sector slechts 3.31.
- Interessant is dat de mediabranche duidelijk het grootste aandeel Omarmers heeft en de financiële dienstverlening het kleinste. De publieke sector heeft het grootste aantal Ontkenners en de communicatiebranche heeft de minste Ontkenners.
Ondersteunende quotes:
- “BYOD – mits op de juiste manier geïmplementeerd – kan bedrijven echt veel opleveren; van een hogere werknemersproductiviteit en lagere hardwarekosten voor IT tot meer mogelijkheden om het beste jonge talent aan te trekken”, zegt Clive Longbottom, Research Director van Quocirca. “Het is goed om te zien dat sommige organisaties in Europa BYOD omarmen om deze voordelen te behalen. De Oracle BYOD Index toont echter reden tot bezorgdheid voor wat betreft de weerstand die vele andere hebben tegen de acceptatie dat BYOD overal om hen heen gebeurt en tegen het omarmen van deze verandering in hun eigen voordeel.”
- “Het beveiligingsprobleem lijkt bij veel organisaties in heel Europa te hebben geleid tot ontkenning van en weerstand tegen BYOD”, zegt Suhas Uliyar, Vice President Mobile Strategy Product Management bij Oracle. “Technologieën als containerisatie, end-to-end encryptie en device- en applicatiebeheer geïntegreerd met een unified enterprise identity store– mogelijkheden die beschikbaar zijn in het mobile-portfolio van Oracle en geïmplementeerd bij wereldwijde Fortune 100-klanten – kunnen de BYOD en Corporate Owned Personal Enabled (COPE)-omgeving beveiligen. Het is essentieel dat betrokkenen bij het BYOD-ecosysteem dit duidelijk maken aan hun organisaties. Dit moet resulteren in een grote toename van het aantal Europese organisaties dat de voordelen behaalt die BYOD biedt.”
[1] Quocirca, dat het onderzoek uitvoerde voor Oracle, ondervroeg zevenhonderd managers in een scala aan grote en zeer grote ondernemingen in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Italië, het Iberisch Schiereiland (Spanje/Portugal), de Benelux (België/Nederland/Luxemburg) en de Nordics (Denemarken, Finland, Noorwegen, Zweden).
[2] Een analyse van de vraag ‘Hoe ziet uw organisatie BYOD?’ onthult twee groepen. Degene die antwoordden: ‘We zijn er niet blij mee, maar kunnen het niet tegenhouden’ of ‘Wij staan BYOD alleen toe in uitzonderlijke omstandigheden’ (313 respondenten) zijn te beschouwen als ‘BYOD-ontkenners’. Degene die antwoordden: ‘Wij hebben een lijst met BYOD-devices die acceptabel zijn’ of ‘Wij staan iedereen toe BYOD te gebruiken’ zijn te beschouwen als ‘BYOD-omarmers’ (187 respondenten).
[3] Quocirca maakt gebruik van een ontwikkelingsmodel om de index te berekenen en stelt een aantal vragen – te beoordelen op een schaal van 0 tot 10 – over de kijk die een respondent heeft op een scala aan onderwerpen. Het gemiddelde van deze scores resulteert in een reeks sub-indexen en een overall index-score, waarmee vergelijkingen tussen groepen te maken zijn en voortgang te bekijken en meten is.
Notes to Editors
Index-methode
Quocirca maakt gebruik van een ontwikkelingsmodel om de index te berekenen en stelt een aantal vragen – te beoordelen op een schaal van 0 tot 10 – over de kijk die een respondent heeft op een scala aan onderwerpen. Het gemiddelde van deze scores resulteert in een reeks sub-indexen en een overall index-score, waarmee vergelijkingen tussen groepen te maken zijn en voortgang te bekijken en meten is.
Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.