Industry Wire

Geplaatst door PostMyBeer

Ontdek de nu meer dan 1500 bieren van België dankzij PostMyBeer bij je thuis

De Belgische Biercultuur is sinds enkele jaren terug aan het opleven, met momenteel meer dan 400 brouwerijen en bierfirma’s, goed voor meer dan 1500 bieren.

PostMyBeer wil zoveel mogelijk mensen laten kennismaken met alle bieren die de kleinere brouwerijen en bierfirma’s produceren én terzelfdertijd de (Belgische) Biercultuur daardoor ondersteunen. En er blijkt zeker vraag te zijn onder de kleinere brouwers naar initiatieven die hun bieren meer in de kijker zetten. “Nog voordat PostMybeer officieel werd gelanceerd, waren er al enkele spontane contacten ontstaan vanuit de brouwers, met interesse naar het concept” geeft oprichter Koen Daalman aan. “Het is immers niet omdat er terug een revival is, dat een nieuw bier op de markt zetten of een nieuwe brouwerij opstarten kinderspel is”.
Ontstaan en inspiritatie

PostMyBeer werd opgericht in augustus 2022. Inspiratie werd gehaald uit Beer52.com, een Britse website die eveneens maandelijks verschillende bieren in een abonnementsformule aanbied. Oprichter en zaakvoerder Koen Daalman: “Helaas was er geen verzending naar België mogelijk, anders had ik me allicht meteen ingeschreven. Het idee bleef in mijn achterhoofd hangen totdat ik in de zomermaanden van 2022 mezelf de vraag stelde: wat als ik zelf nu eens een soortgelijke service zou starten in België?”

Een en ander werd op papier uitgewerkt en er werd gelijktijdig gewerkt aan de website. Het werd een echt passieproject van oprichter Koen Daalman: alles werd na de normale werkuren, in vrije weekends en tijdens vakantiedagen van een full-time job in de verzekeringswereld opgezet en dit zonder externe financiering.

Op 1 september werd de website opengesteld en konden de eerste ontdekkingsboxen besteld worden. In oktober werd PostMyBeer al vermeld als sponsor van de populaire podcast “Bierklap”, die op dat moment goed was voor een 15.000 downloads.

PostMyBeer wordt op dit moment nog beheerd in bijberoep.

De ontdekkingsboxen

Elke ontdekkingsbox bevat telkens 6 verschillende bieren, elk vergezeld van hun eigen bierfiche met meer info over het bier en de brouwerij én een proefformulier. Deze bieren zijn hoofdzakelijk Belgisch, al zal er af en toe ook wel eens een biertje uit bvb Nederland in de ontdekkingsbox opduiken.

In september werd er gestart met slechts 1 type van ontdekkingsbox. Inmiddels is het ook mogelijk om cadeauboxen te bestellen (zowel te verkrijgen in een eenmalige formule, prepaid of als abonnement met een vooraf geselecteerde looptijd), en kan er worden aangegeven of de ontdekkingsbox enkel blonde bieren mag bevatten (de Avontuurlijke ontdekkingsbox) of een mix mag zijn van blond en bruin, met ook af en toe zelfs een experimenteel bier (de Gedurfde ontdekkingsbox).

En er wordt nog gewerkt aan bijkomende varianten van de ontdekkingsboxen. In januari werd het PostMyBeer Duo abonnement gelanceerd: een dubbele ontdekkingsbox als het ware zodat elk bier tweemaal wordt geleverd, ideaal om samen met een partner te degusteren. Op 1 februari werd dan weer het PostMyBeer 12-pack abonnement gelanceerd: 12 biertjes die in 1 verzending om de 2 maanden worden afgeleverd. Deze box werd speciaal bedacht om de door inflatie stijgende verzendkosten enigszins te counteren.

Niet zomaar een abonnementsservice

De hoeksteen van PostMyBeer blijft natuurlijk het PostMyBeer-abonnement.

Maar tegelijk wil PostMyBeer niet gelinkt worden aan de negatieve connotaties die aan abonnementen hangen. Zo kunnen klanten allereerst zelf de leveringsfrequentie kiezen, gaande van maandelijkse tot halfjaarlijkse leveringen. Daarnaast is het abonnement maandelijks aanpasbaar én opzegbaar. En je hoeft hiervoor niet eens te bellen met een onpersoonlijke klantendienst, of een mail sturen die dan pas na weken wordt beantwoord: alles kan in het eigen klantenportaal van PostMyBeer.be worden beheerd. Een levering overslaan? Geen probleem, je kan heel eenvouding een betaling ‘skippen’ en dan ontvang je die maand geen ontdekkingsbox. Op vakantie voor langere termijn? Pauzeer dan even je abonnement, en schakel het terug in als je terugkomt. Genoeg bieren ontdekt? Annuleer je abonnement met slechts 2 klikken.
En wie toch zijn weg niet zou vinden in het klantenportaal: je mág natuurlijk wel mailen om stop te zetten, te pauzeren of een levering over te slaan: PostMyBeer garandeert opvolging binnen de 24u.

Voor wie toch helemaal niets van een abonnementsformule moet weten, biedt PostMyBeer ook prepaid-formules aan en éénmalige ontdekkingsboxen. Ideaal als je eens een pakket even wil proberen, maar je nog niet meteen wil binden aan PostMyBeer. En wie wil kan natuurlijk op deze manier gewoon elke keer opnieuw zelf een ontdekkingsbox bestellen.

De toekomst

Momenteel ligt alle focus vooral op groei van het aantal abonnees en éénmalige klanten. Daarnaast wordt er constant gekeken naar mogelijke verbeteringen van de webshop en de processen.

Ondertussen wordt er echter ook al nagedacht over uitbreiding en dan vooral naar events: mogelijk zullen er in 2023 al tastings of B&B’s (Bier en bordspelen) worden georganiseerd, of worden er brouwerijbezoeken georganiseerd. En daarnaast is het natuurlijk ook de bedoeling om de buurlanden te laten ontdekken dat er meer is dan enkel Westmalle Tripel, La Chouffe of Orval. Allemaal heel lekkere bieren, maar er is gewoon nog zoveel meer!

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht