Industry Wire

Geplaatst door Codeweek

Ontknoping 24-uur Hackathon met Prins Constantijn: team met wonderkind Puck Meerburg (15) wint

Zaterdagavond sloot Prins Constantijn van Oranje de Young Creators Hackathon af, die een ruime 24 uur eerder geopend was door Neelie Kroes, VP van de Europese Commissie. Tijdens deze hackathon deelden 100 jonge, talentvolle ontwikkelaars (10-25 jaar) hun passie voor programmeren.

Het evenement was de officiële afsluiting van Codeweek, een Europees initiatief om meer jongeren te leren programmeren, “teaching friends how to code”. Organisatoren Boy Lokhoff (Hammerfest) en Bastiaan Zwanenburg (Young Creators): “We voelen ons enorm vereerd dat zowel Neelie Kroes, als Prins Constantijn, kabinetschef van Neelie Kroes, ons evenement uit 3000 Europese evenementen uitkiest om bij aanwezig te zijn.”

Het winnende team werd aangewezen door een vakkundige jury. Deze bestond uit, Vlad Zinculescu, een van de beste mensen van Booking.com, Menno Wildeboer, een van de beste developers uit de Nederlandse startup-scene, Marianne van der Zwan van ING, en als voorzitter Constantijn van Oranje.

Het winnende team met daarin IT-wonderkind Puck Meerburg (15) “Slice of Code”, is een online tool waarin gebruikers een pizza moeten afleveren bij een ruimtestation. Onderweg komen ze allerlei problemen tegen die ze kunnen oplossen door te programmeren. Dit begint heel makkelijk, maar naar mate je de planeet nadert, worden de problemen steeds complexer.

Over de Hackathon zei Prins Constantijn: “We kunnen veel praten over digitale ontwikkelingen maar het gaat er om dat er echt wat gebeurt. Als we over 10 jaar op mondiaal niveau nog van betekenis willen zijn, moeten we onze kinderen leren programmeren, en onze kinderen ten minste de kans geven dit te leren. Daar is de Young Creators Hackathon een geweldig voorbeeld van. Nederland moet niet achter blijven.”

Tijdens de opening programmeerde Neelie Kroes zelf om de hackathon te openen. Hierbij zei ze: “Leren programmeren zou een recht moeten zijn voor elk kind, evenals leren lezen en schrijven. Programmeervaardigheden zijn steeds belangrijker, in alle beroepen. In ruim meer dan de helft van de Europese landen is programmeren geen onderdeel van het curriculum: werk aan de winkel als ze niet willen achterblijven.”

Om video’s van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht