Industry Wire

Geplaatst door Organizereality

Ontsnap aan het thuiskantoor met Virtual Reality!

Als het aan Gidion Peters ligt, zegt iedereen gedag tegen meetings in Zoom en Teams en stapt men over op samenwerken in Virtual Reality (VR). De gaming wereld gaat als een speer bij het gebruik van VR, de medische wereld oefent er operaties mee en technische branches gebruiken het voor het beoordelen van prototypes. Ondertussen loopt samenwerking op afstand in VR vrijwel overal nog achter. Nergens voor nodig!

VR wordt door teams nog niet volledig benut omdat het relatief nieuw is. Maar daar komt nu verandering in.

Met een VR-bril kun je games spelen, 3D video’s bekijken en nu ook je collega’s in 3D ontmoeten. Voorheen waren VR-brillen niet zo krachtig en werden sommigen misselijk na gebruik ervan. Inmiddels zijn deze gebreken verholpen en verschijnen er steeds beter en betaalbare headsets op de markt, waarmee VR toegankelijk wordt voor het grote publiek.

Gidion Peters is mede-oprichter van Organize Agile, een adviesbureau dat sinds 2014 organisaties begeleidt op weg naar wendbaarheid en gevestigd is in Utrecht en New York, en mede-auteur van twee boeken over organisatieontwikkeling. Hij begon in 2016 met het begeleiden van teams in Virtual Reality. Mede door Corona is deze dienstverlening in een stroomversnelling gekomen en werd het tijd voor een zelfstandig label: Organize Reality.

Gidion: ‘Interactie en verbinding hebben zwaar te lijden onder het gebruik van vergaderapps. Met Organize Reality willen we dat terugbrengen door de oneindige en prikkelende wereld van Virtual Reality te benutten. We helpen medewerkers en teams om uit hun thuiskantoor te stappen en in creatieve omgevingen met elkaar te brainstormen, vergaderen, producten te ontwikkelen of aan teambuilding te doen. Zo wordt VR een plek van verbeelding en nieuwe samenwerkingsmogelijkheden.

VR blijkt uitermate geschikt voor samenwerking tussen thuiswerkenden. Het geeft ze de mogelijkheid om hun ideeën in 3D met elkaar te visualiseren. Door het traceren van handbewegingen door de nieuwe VR brillen, kunnen ze zonder tussenkomst van controllers schetsen en ontwerpen maken. Maar ook traditionelere toepassingen als presentaties, afdelingsbijeenkomsten en project updates kunnen in VR plaatsvinden. Een van de voordelen daarbij is dat je vrij in een ruimte rond kan lopen, waardoor je zelf gesprekspartners kan opzoeken en daar bijvoorbeeld mee kan gaan wandelen door een bijzonder landschap. Door vernieuwingen in software, zie je ook de gezichten van collega’s. Het maakt interactie persoonlijker en opent de deuren naar teamontwikkeling op afstand. En ja, ook de nieuwjaarsborrel kan in VR, met een virtuele ontkurking en toast op het bijzondere jaar 2021. Momenteel zijn er onder meer teams uit de retail, bij gemeenten en scholen die al samenwerken in VR.

De focus bij Organize Reality ligt op het ondersteunen van teams bij het toepassen van VR voor hun samenwerking. Daarnaast introduceren ze teams in de wereld van VR met workshops. Dat alles om teamsamenwerking interactiever en effectiever te maken op afstand.

Meer weten over Virtual Reality en of dit iets kan betekenen voor jouw organisatie? Bekijk www.organizereality.nl

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht