Industry Wire

Geplaatst door PA Consulting

Optimisme centraal tijdens digitale finale 3e editie Raspberry Pi competitie 2021

Voor de derde keer is de Raspberry Pi scholencompetitie succesvol afgesloten. De competitie wordt ieder jaar georganiseerd door PA Consulting in samenwerking met House of Digital. Vmbo-, havo-, vwo- en mbo-scholieren nemen het in teams tegen elkaar op en ontwikkelen met de Raspberry Pi-computer een uitvinding die een maatschappelijk probleem oplost. Dit jaar hebben de leerlingen uitvindingen gedaan die in het teken stonden van ‘innoveren voor een betere wereld’.

Vier prijzen in evenzoveel categorieën werden verdeeld. Team HTS (Bredero Mavo, Amsterdam) won de prijs voor het meest creatieve idee. De meest haalbare uitvinding was de inzending van de Raspberry Rascals (Jac. P. Thijsse College, Castricum). Vita Per Day (Lyceum Kralingen, Rotterdam) won de prijs voor de meest impactvolle uitvinding. De prijs voor de meest complete uitvinding werd uitgereikt aan Pro Tech (Lyceum Kralingen).

Voor de tweede maal digitaal
De tweede editie van de competitie werd in 2020 halverwege op zijn kop gezet met het uitbreken van de coronacrisis. De finale in mei 2020 vond daarom online plaats. Bij de start van de derde editie in september 2020 was het al duidelijk dat de jurering en de finale hoogstwaarschijnlijk online zouden plaatsvinden, en dat het voor de teams bijzonder uitdagend zou worden om fysiek samen te kunnen werken aan hun uitvindingen.

“De teams hebben ontzettend hard hun best gedaan om hun uitvindingen af te krijgen”, zegt Ton Paffen, Programmamanager van House of Digital. “Lockdowns en schoolroosters hebben het de leerlingen heel lastig gemaakt. Om nu te zien wat de leerlingen alsnog hebben bereikt maakt me heel trots!”

Ook tijdens de jurering viel op hoe goed de scholieren zich hadden aangepast aan het digitale format. “Iedereen is inmiddels wel gewend om online dingen te doen, maar we zijn toch onder de indruk hoe goed de teams presenteerden”, zegt Ernst Brand, Public Sector Expert bij PA Consulting. “Kinderen, sommigen pas twaalf of dertien, werden geconfronteerd met een jury van negen volwassenen – seniors uit de publieke en private sector. En ze hielden zich goed staande! De interactie die tijdens de presentaties ontstond was geweldig om te zien.”

Een innovatiefeestje
De scholencompetitie is ontstaan uit een passie voor innovatie. De vaardigheden die daarvoor nodig zijn, komen niet vanzelf, dus hoe meer jongeren in aanraking komen met technologie en ‘21e-eeuwse vaardigheden’, hoe beter. “Samenwerken, programmeren en creatieve oplossingen bedenken, allemaal vaardigheden die belangrijk zijn voor onze maatschappij”, zo ging de introductie door Herman-Jan Carmiggelt, partner Digital Transformation & Innovation bij PA. “En dat is precies de reden waarom wij deze wedstrijd organiseren.”

Presentator en tech fanaat Klaas van Kruistum trad op als quizmaster in een kennistest over technologie en innovatie voor de finalisten. Oud-astronaut André Kuipers inspireerde de scholieren en moedigde hen aan een carrière in de techniek te overwegen. “We leven op een prachtige planeet, maar ook een kwetsbare planeet. Jullie gaan innoveren voor een betere wereld, en dat hebben we hard nodig. Efficiënter, schoner, slimmer. Ik heb heel veel hoop en vertrouwen in jullie generatie.”

Ook Julian Jagtenberg, de uitvinder van de Somnox slaaprobot, inspireerde de finalisten. “Ik wil jullie vragen, omdat jullie nu al bezig zijn met al die technologie, om na te denken over welke maatschappelijke impact jullie kunnen maken. Wie weet wat voor te gekke technologieën jullie kunnen bedenken om de wereld een stukje mooier te maken.”

Vervolgens werden de winnaars bekend gemaakt door de fantastische jury, bestaande uit Karel van Gils (Directeur Innovatie ProRail), Henk Smit (CIO, GKN Aerospace), Rian van Heur (Content Director, AG Connect), Ivo Steffens (Directeur Commercie, NS), Ger Baron (CTO, Gemeente Amsterdam), Robert Rombeek (Lead Global People Services, Rabobank), Saundra Williams (Programmadirecteur Masterplan Zuidoost), Peter Toethuis (CIO, NN Leven-bedrijf) en Willem van Asperen (Chief Data Scientist PA Consulting).

De meest creatieve uitvinding kwam van Team HTS van de Bredero Mavo te Amsterdam. Toiletten zijn volgens het team “plekken waar besmettelijke ziektes zich gemakkelijk verspreiden”. Met hun vrijwel handsfree hygiënische toiletsysteem dat deze twaalf- en dertienjarigen hebben uitgevonden zijn vieze handen praktisch verleden tijd, waardoor de volksgezondheid wordt beschermd.

De prijs voor de meest haalbare uitvinding ging naar de Raspberry Rascals van het Jac. P. Thijsse College te Castricum. Het aantal bezoekers beheersen met winkelkarretjes en -mandjes of handmatig tellen? De Rascals: “Wij dachten, dat kan slimmer.” Hun plug-and-play bezoekersteller heeft volgens de jury de meeste mogelijkheden om doorontwikkeld te worden op grotere schaal. Zo denken ze al vooruit aan een integratie met toegangspoortjes bij winkels en evenementen!

De prijs voor de meest impactvolle uitvinding is gewonnen door Vita Per Day, van het Lyceum Kralingen te Rotterdam. In de woorden van een teamlid: “Een probleem met thuiswerken is dat veel mensen niet vaak genoeg naar buiten gaan, en dat leidt tot vitamine D-tekorten. Daar hebben wij iets op bedacht.” De UV-lamp die zij hebben gemaakt geeft op basis van leeftijd en huidskleur een specifieke dosis straling, waardoor een gezonde hoeveelheid vitamine D kan worden opgenomen. Hiermee droegen zij van alle inzendingen het meest bij aan het thema ‘innoveren voor een betere wereld’.

De meest complete uitvinding kwam van team Pro Tech, eveneens van het Lyceum Kralingen. Deze slimme postbus, waardoor pakketjes altijd veilig kunnen worden achtergelaten, was qua product en concept zeer goed doorontwikkeld. In de woorden van de jury: “Een waanzinnig goed idee, dat wat ons betreft zeker op de markt kan komen!”

De winnende teams mogen een middag raadsels oplossen om zo snel mogelijk uit een online escape room te ontsnappen. Daarnaast ontvangt het winnende team 500 euro om te besteden aan de ontwikkeling van 21e-eeuwse vaardigheden in de klas.

Mark Griep, Hoofd PA Nederland, blikt terug op een geslaagde competitie: “In een onzekere toekomst moeten we als maatschappij voorbereid zijn op het onverwachte. De innovatieve, indrukwekkende en creatieve oplossingen van de teams van dit jaar helpen ons dat te doen.” Ernst Brand kan dit alleen maar beamen: “Het is een lastige periode geweest, zeker voor scholieren, maar de uitvindingen laten hun optimisme en veerkracht zien. We staan als maatschappij voor uitdagingen, en met deze jongeren hebben we mensen te pakken die hier vanuit hun creativiteit en technologie oplossingen voor kunnen bedenken.”

De competitie is gericht op jongeren vanaf 12 jaar van vmbo-, havo-, vwo- en mbo-scholen die hands-on ervaring willen opdoen met computerprogrammeren en techniek. Meer informatie over de Raspberry Pi competitie is beschikbaar op de website.


Over House of Digital
House of Digital is een publiek-private samenwerking tussen de gemeente Amsterdam, het ROC van Amsterdam – Flevoland, de Hogeschool van Amsterdam en enkele tientallen bedrijven. House of Digital deelt kennis en ontwikkelt nieuwe opleidingen, om het onderwijs goed aan te laten sluiten op de vraag vanuit het bedrijfsleven. De vraag naar ICT’ers, online marketeers en andere specialisten blijft groeien. Door de intensieve samenwerking met het bedrijfsleven levert House of Digital een belangrijke bijdrage aan de ambitie van de Metropoolregio Amsterdam (MRA) om uit te groeien tot de Europese mainport voor internet en data-gedreven innovatie. Meer informatie op www.houseofdigital.amsterdam.

Over PA Consulting

In een wereld die wordt gedreven door technologie, geloven wij dat de kracht van vindingrijkheid bijdraagt aan een positieve toekomst voor de mens.

Op het snijvlak tussen strategie, technologie en innovatie creëren we kansen uit complexiteit.

Onze teams van experts op uiteenlopende gebieden combineren innovatief denken met baanbrekende technologische toepassingen om sneller en verder vooruit te komen. Terwijl onze klanten transformeren, bereiken we samen duurzame resultaten.

We zijn een innovatie- en transformatie-consultant met 3.300 specialisten op het gebied van consumenten en de maakindustrie, defensie en beveiliging, energie- en nutsbedrijven, financiële dienstverlening, overheid en publieke dienstverlening, gezondheidszorg, biowetenschappen en transport. Onze mensen zijn strategen, innovatoren, designers, consultants, digitale experts, wetenschappers, engineers en technologen. We werken wereldwijd vanuit kantoren in het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Nederland en de Noordse landen.

Lees meer over PA op paconsulting.com of leg contact via LinkedIn of Twitter.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht