Industry Wire

Geplaatst door Winstdelen

Overstap naar BV wordt door verplichte AOV voor veel IT-ers interessant

Zelfstandigen kunnen werken als éénmanszaak voor de belasting, met zelfstandigenaftrek en MKB-winstvrijstelling, of in dienst gaan bij een eigen BV. Voorheen was dat laatste pas fiscaal gunstig bij een resultaat van zo’n anderhalve ton. Uit nieuwe berekeningen gemaakt door Winstdelen.com blijkt dat vanaf 2027 een BV fiscaal interessant zal worden voor honderduizenden zzp’ers.

Alfred Griffioen van Winstdelen.com: “De MKB-winstvrijstelling was 14%, die is voor 2024 al omlaag gegaan naar 13,33% en deze zal in 2025 waarschijnlijk nog maar 12% zijn. Er is al besloten om de zelfstandigenaftrek te verlagen naar € 900 in 2027. Als je dat combineert met de verplichte AOV, die wel voor eenmanszaken geldt, maar niet voor zelfstandigen in dienst van hun eigen BV, dan komt het omslagpunt rond de 66.000 euro te liggen.”

Intussen stijgen de tarieven en daarmee de gemiddelde omzet van zelfstandigen. Met name in de IT en financiële dienstverlening komen zelfstandigen snel aan € 90.000 resultaat of meer. De impact hiervan kan substantieel zijn. Op dit moment zijn er ruim één miljoen eenmanszaken. Op basis van dit nieuwe omslagpunt is het voor 200.000 tot 300.000 van hen aantrekkelijk om over te gaan naar een BV. Dat zou een verdubbeling betekenen ten opzichte van de huidige 250.000 BV’s met alleen de eigenaar als werknemer.

Alle berekeningen zijn te vinden op https://winstdelen.com/belasting-eenmanszaak-bv/, inclusief een rekentool waarmee ondernemers voor 2024 zelf kunnen berekenen wat voor hen gunstiger is.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht