Industry Wire

Geplaatst door Pathé Thuis

Pathé Thuis Awards voor het eerst uitgereikt: A Star is Born opnieuw in de prijzen

Amsterdam, 15 januari 2020 – Films kijken is tegenwoordig net zo gemakkelijk vanuit huis als vanuit de bioscoopzaal. In navolging van de Top 100 meest gestreamde titels van 2019, komt Video On Demand (VOD)-dienst Pathé Thuis nu met de uitreiking van de Pathé Thuis Awards: prijzen voor de best bekeken films van het afgelopen jaar.

De jaarwisseling is een tijd van terugkijken, lijstjes maken en reflectie. Ook is het begin van het jaar traditiegetrouw award season, met de Golden Globes en Oscars die worden uitgereikt. Daarom heeft de VOD-dienst de Pathé Thuis Awards in het leven geroepen. Een manier om filmdistributeurs in het zonnetje te zetten en aan te geven op welke wijze hun films succesvol zijn geweest.
Maar bovenal zijn de Top 100 en de awards die daarbij worden uitgereikt een manier om kijkers te laten weten welke films nu daadwerkelijk het meeste zijn gestreamd via Pathé Thuis. Jaap Bruijnen, COO bij Pathé Thuis: “Als lokale VOD-partij wilden wij Nederland laten weten welke films zij thuis massaal hebben bekeken. En welke films zij nog hebben gemist!” In totaal rijkt Pathé Thuis prijzen uit in drie verschillende categorieën, beste film, beste Nederlandse film en meest succesvolle filmdistributeur.
And the winners are…

De titel voor “beste film” komt wellicht niet als een grote verrassing. ‘A Star Is Born’ van Warner Home Entertainment is de meest gestreamde film op Pathé Thuis in 2019. Bovendien is deze film ook nog eens de meest populaire film allertijden bij de VOD-dienst. Het succes van het bijbehorende nummer Shallow heeft ongetwijfeld geleid tot meer herkenbaarheid voor de film. Opvallend is het verschil met Bohemian Rhapsody: deze laatstgenoemde film deed het in de bioscopen een stuk beter dan de film met Bradley Cooper en Lady Gaga in de hoofdrollen. Thuis is dit juist omgekeerd.

Gekeken naar de lokale markt, is duidelijk dat er één titel met kop en schouders boven alle andere lokale producties uitsteekt. De winnaar in de categorie “beste Nederlandse film” is de comedy Bon Bini Holland 2 van Jandino Asporaat, uitgebracht door WW Entertainment. Dit is volledig in lijn met de bioscopen, waar Bon Bini Holland 2 in 2018 ook de best bezochte Nederlandse film was.
Ook niet geheel onverwacht is de winnaar van de titel “meest succesvolle filmdistributeur”, namelijk Disney. De populariteit van deze filmdistributeur toont zich niet alleen in de bioscoop en via hun streamingservice Disney+. Ook bij Pathé Thuis neemt Disney een dominante positie in.

Opvallende trends
Volgens Pathé Thuis was 2018 het jaar van de avonturenfilms maar is 2019 het jaar van de superhelden: er staan maar liefst 4 films met superhelden in de top 10 van 2019, Aquaman, Deadpool 2, The Avengers Endgame, en Venom. Ook de Nederlandse film maakt een opmars. Waren er voorgaande jaren geen Nederlandse titels in de toplijsten te vinden, in de toplijst van 2019 wordt met deze trend gebroken; er staan maar liefst 3 Nederlandse titels in dit overzicht met onder andere Verliefd op Cuba en award winnaar Bon Bini Holland 2.

Ook opvallend is dat de helft van de top 4 van 2019 bestaat uit films waar muziek centraal staat, met A Star Is Born op nummer 1 en Bohemian Rhapsody op plaats 4. Volgens Pathé Thuis is dit een nieuw en belangrijk genre onder filmkijkers, blijkt ook uit de top 20. Hierin staat Mamma Mia! Here We Go Again, ook een film waarin muziek centraal staat, op een mooie 14e plaats.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht