Industry Wire

Geplaatst door Peaks

Peaks ontvangt als eerste Nederlandse bedrijf een PSD2-vergunning

Goed nieuws voor beleggings-app Peaks: de fintech onderneming heeft als eerste bedrijf in Nederland een PSD2-vergunning voor de nieuwe betaaldiensten ontvangen van De Nederlandsche Bank (DNB). Met de vergunning kan de beleggings-app het beleggen met je wisselgeld nu eindelijk aan klanten van alle banken aanbieden.

PSD2, wat kan je ermee?
PSD2 (Payment Services Directive 2) is een wet die ervoor zorgt dat niet langer de bank, maar de consument de eigenaar is van zijn betaalgegevens. Het doel van de wet is onder andere het vergroten van de concurrentie en innovatie in de financiële sector. De consument bepaalt met PSD2 zelf met wie hij deze gegevens deelt. Bijvoorbeeld met een digitaal huishoudboekje om meer meer inzicht te krijgen in de eigen inkomsten en uitgaven. Of met Peaks, om zijn wisselgeld te beleggen door betaaltransacties af te laten ronden.

Peaks en PSD2
Op dit moment kunnen alleen klanten met een Rabobank-rekening hun wisselgeld beleggen bij Peaks. Klanten van andere banken kunnen alleen periodiek een vast bedrag beleggen. Dit verandert nu Peaks een PSD2-vergunning heeft. Daarmee wordt het binnenkort voor klanten van alle banken mogelijk om het eigen wisselgeld te beleggen. Iedere betaaltransactie wordt naar boven afgerond tot de eerstvolgende hele euro. Bij een kop koffie van €2,70, wordt het bedrag afgerond naar €3,00 en gaat €0,30 naar het door de klant gekozen beleggingspotje. Kleine beetjes geld die op de lange termijn het verschil kunnen maken.

Beleggen met je wisselgeld voor iedereen!
Met de PSD2-vergunning voor de nieuwe betaaldiensten kan Peaks straks het wisselgeld berekenen van al haar klanten, doordat Peaks, na toestemming van de klant, inzicht kan krijgen in diens betaaltransacties. Vindt een Peaks klant het niet prettig om zijn betaaltransacties met Peaks te delen? Dan kan hij in plaats van wisselgeld elke dag automatisch een euro of meer inleggen. Zo maakt Peaks het voor iedereen mogelijk om met kleine beetjes een potje voor later op te bouwen.

Tom Arends, co-founder en CEO van Peaks: “Ik ben trots dat we na een intensief traject als eerste bedrijf in Nederland deze vergunning hebben mogen ontvangen. Het stelt Peaks in staat om beleggen met je wisselgeld nu echt voor iedereen mogelijk te maken. Daarnaast zie ik het als een compliment voor de kwaliteit van ons product en organisatie. Alleen bedrijven met een PSD2-vergunning kunnen toegang tot de rekening van de consument krijgen. Dat we de vergunning nu binnen hebben, laat zien dat we voldoen aan strenge privacy- en veiligheidseisen.”

Wanneer beschikbaar?
Nu de vergunning binnen is, kan Peaks beginnen met het aansluiten op de verschillende Nederlandse banken. De aansluiting zal nog niet meteen klaar zijn, maar wel binnenkort. Dit komt doordat alle banken nog bezig zijn om de koppeling te bouwen die nodig is voor Peaks om inzicht in de betaaltransacties te krijgen. De verwachting is dat Peaks vanaf september banken één voor één kan gaan aansluiten, zodat echt iedereen bij Peaks z’n wisselgeld kan beleggen.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht