Industry Wire

Geplaatst door Fairsy

Platform voor stalletjes langs de weg groeit als kool

Zelf groente, fruit of plantjes kweken in de moestuin of op het balkon is enorm populair vandaag de dag. Maar zorgt soms ook voor enorme overschotten aan bijvoorbeeld volgroeide slakroppen, aardbeien of appels. Een verkoopstalletje langs de weg biedt vaak uitkomst. Het in 2020 opgerichte Fairsy verzamelt al deze stalletjes in Nederland. Websitebezoekers volgen hier eenvoudig hun favoriete stalletjes langs de weg.

1200 stalletjes in Nederland
Internetondernemer Henk Jan Bijmolt, bekend van o.a. Gadero, vertelt: ,,We begonnen in 2020 in corona tijd. Toen werd het vers shoppen rechtstreeks op het platteland helemaal hip. Inmiddels tonen we meer dan 1200 stalletjes en plattelandswinkeltjes langs de weg in heel Nederland. Iedereen met een kraampje langs de weg kan gratis meedoen. Zeker als je aan een niet drukke weg woont levert het online bekendmaken van verswaar via onze website, bezoekers die jouw verswaar anders niet hadden gevonden.”

Meer lokaal, minder plastic
Henk Jan licht toe: ,,We trekken sommige dagen meer dan 3000 bezoekers per dag. We willen echt een community opbouwen. Zo kunnen bezoekers hun favoriete kraampjes volgen en kunnen kraamhouders zogenaamde versberichten plaatsen als hun stalletje weer oppuppen met verse voorraden. Vaak maken mensen er een leuk uitje met de fiets van. Men vindt het daarbij erg prettig meer lokaal te kopen, bovendien werken lokale kwekers vaak zonder spuiten, biologisch dus. Extra leuk is dat je geen of minder gedoe hebt met plastic verpakkingen en uit eigen land eet.

Community
Henk Jan legt uit: “Zowel particulieren als professionele kwekers en boeren doen met ons platform mee. Voor bedrijven is het fijn dat ze een eerlijke prijs voor hun producten krijgen zonder tussenkomst van de groothandel. Onze community groeit hard, steeds meer mensen maken een account aan en slaan hun favoriete stalletjes in de buurt op. Doordat je vers nieuws van jouw favoriete stalletjes in de buurt kan volgen worden we steeds meer een sociaal netwerk. We gaan dus een stap verder dan een platte website met slechts profielen.

Regionaal veel verschillen
De ondernemer vertelt verder: ,,Wat wel grappig is, is dat we grote regionale verschillen zien. Zo is in het Westland en West-Friesland een enorme stalletjes-cultuur met aanbieders van bloemen en planten, terwijl je in het Noorden meer verkoop van aardappels langs de weg ziet, andere regio’s zijn weer sterk in bijvoorbeeld asperges. We zien in het hele land scharreleieren, verse melk en Hollandse aardbeien.”

Het platform van Fairsy.nl is momenteel actief in Nederland en heeft plannen voor uitbreiding naar België en Duitsland met hun platform. De startup komt binnenkort met extra betaalde verkoopopties voor aanbieders, hierin moet ook het verdienmodel komen voor de startup.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht