Industry Wire

Geplaatst door VPRO

Podcast over Nederlandse internetgeschiedenis

In Backspace nemen Elja Looijestijn en Cecile Elffers je mee over de elektronische snelweg naar de tijd van langzame verbindingen en snel geld. Ze duiken in de geschiedenis van de Nederlandse sites Marktplaats, Ilse, Lexa en CU2, en spreken de mensen achter en voor de schermen.

De gemiddelde Nederlander is bijna vijf uur per dag online. Toch is het nog maar kort geleden dat we, eind jaren 90, met een krakend modem onze eerste websites bezochten. Binnen een paar jaar gebruikten we het internet overal voor: om informatie op te zoeken, sociale en romantische contacten op te doen en spullen te verhandelen.

In Backspace nemen Elja Looijestijn en Cecile Elffers je mee over de elektronische snelweg naar de tijd van langzame verbindingen en snel geld. Ze duiken in de geschiedenis van de baanbrekende websites Marktplaats, Ilse, Lexa en CU2, en spreken de mensen achter en voor de schermen.

Hoe zag Marktplaats eruit toen er nog seksadvertenties op stonden? Hoe ongemakkelijk was het om de liefde te vinden op het vroege internet? Wat kochten jonge internetondernemers van hun eerste miljoenen? En hoeveel glitterende gifjes konden pubers op hun eerste profielpagina kwijt?

Luister de teaser op Soundcloud (of download de bijlage).

Tegelijk met de gloednieuwe website vprogids.nl lanceert de VPRO Gids deze vierdelige podcast vol digitale historie. 

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht