Industry Wire

Geplaatst door Tweakers

Prijzen vergelijken blijkt lucratiever dan gedacht

AMSTERDAM, 16 november 2017 – Sinds 2005 heeft het vergelijken van prijzen een enorme vlucht genomen. De transparantie van prijzen heeft er bij elektronicaproducten echter niet toe geleid dat het verschil tussen de verkoopprijzen van webshops verminderd is. Het verschil tussen de prijzen is sinds 2005 zelfs licht gestegen. Het goed vergelijken van prijzen voordat je overgaat tot aankoop, werpt dus nog steeds zijn vruchten af.

Technologiewebsite Tweakers heeft een uitgebreide analyse uitgevoerd in zijn prijsvergeljker. Daaruit komt naar voren dat het procentuele verschil tussen het goedkoopste elektronicaproduct en de gemiddelde prijs in de afgelopen tien jaar schommelde tussen de 8 en 11 procent. Uit cijfers van het CBS blijkt dat een huishouden jaarlijks gemiddeld bijna 1100 euro aan elektronica besteedt. Dat betekent dus dat Nederlanders per huishouden jaarlijks 107 euro kunnen besparen op consumentenelektronica. Voor heel Nederland zou het dan gaan om een bedrag van 800 miljoen euro per jaar.

Uiteraard kunnen er meer dan genoeg redenen zijn om te kiezen voor een webshop die het product aanbiedt voor een hogere prijs, zoals levertijd, naamsbekendheid of gratis verzending/retournering. Uit eigen onderzoek is gebleken dat webshops die geen verzendkosten rekenen, 175 procent vaker gekozen worden dan webshops die wel verzendkosten vragen. Hoe langer de levertijd van een product is, hoe kleiner de kans dat men voor de webshop zal kiezen; een webshop die morgen kan bezorgen, heeft 15 procent meer kans om gekozen te worden dan een webshop die er drie dagen voor nodig heeft. Zet je het af tegen een webshop die er langer dan twaalf dagen over moet doen, dan stijgt de kans met 62 procent. Naamsbekendheid speelt ook een rol bij het kiezen voor een webshop. Een topdriewebshop wat naamsbekendheid betreft heeft 37 procent meer kans om gekozen te worden. Webshops kunnen zich een hogere prijs permitteren als de overige factoren gunstig gepositioneerd zijn ten opzichte van de concurrentie.

Over Tweakers

Tweakers is de grootste elektronica- en technologiewebsite van Nederland en België. Behalve uit nieuws en reviews bestaat Tweakers uit een product- en prijsvergelijker (Pricewatch), en een forum met een zeer grote en actieve community. Tweakers heeft gemiddeld vier miljoen gebruikers per maand en werd in 2009, 2011, 2012 en 2014 door het Nederlandse publiek verkozen tot Website van het Jaar.

 

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht