Industry Wire

Geplaatst door Proximus

Proximus voorziet meer dan 60.000 woningen en bedrijven in de Vlaamse Rand van een fiberaansluiting tegen 2023

Op een persbijeenkomst in de gebouwen van Living Tomorrow stelde Proximus vandaag zijn plannen voor de uitrol van zijn open fibernetwerk in de Vlaamse Rand rond Brussel voor. Naast een stand van zaken over de uitrol in Vilvoorde, gestart in 2019, gaf CTO Geert Standaert ook toelichting bij de geplande uitrol in Grimbergen, Machelen, Zaventem, Kraainem, Wezembeek-Oppem en Tervuren. In de komende twee jaar zal Proximus ruim 60.000 woningen en bedrijven in deze zeven gemeenten van een fiberaansluiting voorzien. De ambitie is om de uitrol nadien verder uit te breiden en een dekkingsgraad van 83% te bereiken in de betrokken gemeenten tegen 2028.

Fiber, een ongeëvenaarde technologie
Fiber is de ultieme breedbandtechnologie van de toekomst en speelt voor zowel residentiële als professionele klanten in op de exponentiële toename van het dataverkeer. Doordat het ongeëvenaarde snelheden en een uitstekende ervaring biedt, opent het de weg naar nieuwe manieren van leven en werken.

Met fiber kunnen alle gezinsleden tegelijk (tele)werken, surfen, video’s streamen en online gamen, zonder vertraging of kwaliteitsverlies. Ieder kan rekenen op een uitstekende, veilige, stabiele en betrouwbare klantenervaring dankzij een netwerk dat zeer grote bandbreedtes aankan en een vrijwel ongelimiteerde capaciteit heeft. Voor bedrijven is fiber een enorme troef om alle mogelijkheden van de digitalisering ten volle te benutten en concurrentieel, wendbaar en innovatief te blijven. Deze ultrasnelle technologie stimuleert de adoptie van nieuwe manieren van werken en ondersteunt de explosie aan geavanceerde technologische ontwikkelingen op het vlak van artificiële intelligentie, augmented/virtual reality, data analytics en internet of things. Fiber is bovendien milieuvriendelijk, energiezuiniger en heeft een langere levensduur dan eender welke andere vaste internettechnologie.

Vandaag is Proximus reeds aanwezig met zijn fibertechnologie op zowat elke straathoek. De volgende uitdaging bestaat erin de laatste meters, tot binnen in de woning of het bedrijf, van fiber te voorzien.

Een ambitieuze uitrol van Fiber in België
Vijf jaar geleden kondigde Proximus daarom het investeringsplan ‘Fiber voor België’ aan, met de bedoeling fiber uit te rollen naar het merendeel van de bedrijven en stedelijke centra in België. In 2020 volgde een aanzienlijke versnelling en uitbreiding van het project, ondersteund door de oprichting van de joint ventures Fiberklaar in Vlaanderen en Unifiber in Wallonië. De beoogde dekkingsgraad werd opgetrokken, met als uiteindelijk doel minstens 70% van de Belgische bevolking te bestrijken tegen 2028. Eind juni van dit jaar waren al 621.000 woningen en bedrijven in ons land aansluitbaar op fiber.

De komende jaren wordt dus ook de Vlaamse Rand rond Brussel geleidelijk van fiber voorzien. In Vilvoorde was de uitrol al in 2019 van start gegaan, en recent werden ook de constructiewerken in Machelen en Kraainem opgestart. Daarbij werden ruim 12.500 woningen en bedrijven in de Vlaamse Rand reeds aangesloten op het fibernetwerk, voornamelijk in Vilvoorde. Ook in Grimbergen en Tervuren gaan de werken nog voor het einde van het jaar van start. Later volgen delen van Zaventem (vanaf begin 2022) en Wezembeek-Oppem (begin 2023).

Tegen eind 2023 moeten op die manier ruim 60.000 woningen en bedrijven in deze gemeenten voorzien zijn van een fiberaansluiting. De ambitie blijft evenwel om de dekkingsgraad daarna geleidelijk verder uit te breiden, met nog eens meer dan 12.500 aansluitingen tegen 2028.

 

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht