Industry Wire

Geplaatst door Proximus

Proximus wint terrein met supersnel 4,5G-netwerk

Als eerste operator in België is Proximus in de voorbije maanden van start gegaan met de uitrol van het supersnelle 4,5G-netwerk. Vandaag is 4,5G reeds beschikbaar in bepaalde delen van 7 Belgische steden. Dankzij de aanhoudende investeringen van Proximus belooft het bereik van het 4,5G-netwerk in de komende weken en maanden fors toe te nemen.

Snelheden tot 900Mbps zorgen voor superieure gebruikerservaring

In februari kondigde Proximus als eerste operator in België de uitrol aan van 4,5G in Charleroi, Antwerpen en Gent. Met deze technologische vernieuwingen wil Proximus blijven investeren in betere en snellere netwerken, in een tijd waarin het mobiele dataverkeer spectaculair toeneemt en de klant steeds meer behoefte heeft aan supersnel en performant mobiel internet, op elke plaats en op elk moment.

De implementatie van 4,5G is mogelijk dankzij geavanceerde technieken voor radiotransmissie en door verschillende frequentiebanden waarvoor Proximus een licentie kreeg, te combineren. De eerste tests tonen alvast aan dat 4,5G voor een spectaculair betere gebruikservaring zorgt, met maximum theoretische downloadsnelheden tot 900Mbps. Ter vergelijking: de maximum downloadsnelheden kunnen voor 4G tot 150Mbps reiken en voor 4G+ tot 225Mbps.

De uitrol van 4,5G beantwoordt aan een reële behoefte van de klant, die steeds meer en steeds sneller mobiel wil surfen. De verwachting is immers dat het dataverbruik in de EU spectaculair zal toenemen tegen 2022, tot wel 10 keer het huidig dataverbruik volgens experts. Een toename die gedeeltelijk verklaard kan worden door een heel sterke vraag naar mobiele data en een intensiever gebruik van video. De uitrol van 4,5G biedt een veelbelovende toekomst voor onder meer nieuwe bandbreedte-intensieve toepassingen, zoals het bekijken van video’s met 2K en 4K HD resoluties of zelfs 360°, maar ook virtual en augmented reality, enz. Het verbeterde netwerk komt bovendien ook de klantenervaring ten goede, zelfs in gebieden met een hoge verkeersdichtheid.

Uitrol van 4,5G volop aan de gang in zeven Belgische steden

Goed vijf maanden na de aankondiging werd 4,5G met succes uitgerold in bepaalde delen van Aalst, Antwerpen, Brugge, Gent, Leuven, Nieuwpoort en Sint-Niklaas. Niet zelden gaat het om gebieden met een hoge bedrijfsactiviteit. Zo zijn grote delen van de Antwerpse haven, en een aantal industriezones in de rest van het land, reeds uitgerust met 4,5G.

Maar ook voor hogeschool- en universiteitsstudenten maakt 4,5G nu al het verschil. Niet toevallig liggen een aantal zones waar 4,5G reeds beschikbaar is, in gebieden met een uitgebreide studentenpopulatie. Voor de start van het academiejaar in september zal de dekking in deze zones nog toenemen. Daardoor kunnen de studenten zich verheugen op een razendsnelle surfervaring via hun mobiele devices, wanneer ze straks terugkeren naar hun kot of campus. De bestaande 3G- en 4G-netwerken blijven goed presteren met een gsm-ontvangst die tussen 96,4% en 97,8% ligt voor binnenruimtes en tot 99,9% voor mobiel bereik buiten.

Hechte samenwerking met Sony, Samsung en Huawei

Om de uitrol van 4,5G vlot te laten verlopen, werkt Proximus nauw samen met Sony, Samsung en Huawei. Deze laatste leverde de verschillende onderdelen op voor de uitbouw van de netwerkinfrastructuur. Dankzij deze hechte partnerships zorgt Proximus ervoor dat het 4,5G-netwerk vandaag volledig compatibel is met 3 toestellen die door het bedrijf worden verkocht of verdeeld via Proximus: de Sony Xperia XZ Premium , de Samsung Galaxy S8 en de Samsung Galaxy S8+ .

Gebruikers van andere toestellen die niet aangepast zijn aan alle functionaliteiten van het 4,5G-netwerk, profiteren evenwel gedeeltelijk mee van de investering. Ook zij zullen in de komende maanden kunnnen genieten van een snellere en performantere internettoegang. Met de uitrol van 4,5G neemt Proximus, in afwachting van de intrede van de 5G-technologie in België, eens te meer het voortouw om zijn klanten de best mogelijke gebruikservaring te bieden.

Hiermee voegt Proximus een nieuwe episode toe aan een jarenlange traditie van mobiele innovaties, gedreven door de gebruikerservaring van de klant. Reeds in 1994 was Proximus pionier in België met de lancering van het allereerste mobiele netwerk. Tien jaar later volgde het 3G-netwerk, en in 2014 lanceerde Proximus in primeur de 4G-technologie. In 2015 werd het nog snellere 4G+ uitgerold in de grote steden, en in november vorig jaar testte Proximus als eerste Belgische operator de 5G-technologie uit, met snelheden tot 70Gbps. Naast een reeks andere innovaties, zorgt deze onophoudelijke ontwikkeling voor een drastische verhoging van de downloadsnelheden. Proximus wil hiermee tegemoetkomen aan de evoluerende behoeften van de klant, maar ook blijven investeren in de versterking en uitbreiding van zijn bestaande netwerken, en in de verdere uitrol van nieuwe technologieën voor mobiel hogesnelheidsinternet.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht