Industry Wire

Geplaatst door NordLocker

Publieke intimiteit: de drie ergste fotohacks van beroemdheden en hoe je jouw eigen beelden kan beschermen

Selfies bestonden lang voordat een jonge dronken man de term bedacht in 2002. Tegenwoordig neemt de mens 2,7 miljoen foto’s per minuut, maar niet elke foto is bedoeld voor het publiek. Termen als “naaktfoto’s” naast “coronavirus” stegen met 384% op Twitter van begin maart tot april. Meldingen over misbruik van beelden volgden kort daarna.

Er zijn drie jaar verstreken sinds het laatste grote spraakmakende fotolek, maar dat betekent niet dat het risico niet aanwezig is. De uitgelekte foto’s van beroemdheden wekken de nieuwsgierigheid van het publiek op, maar ze geven ook waardevolle lessen die iedereen moet leren.

Top 3 fotohacks van beroemdheden en waarom ze gebeurden

1. Miley Cyrus (2007). Tienerhacker Josh Holly misleidde een MySpace-werknemer om hem toegang te geven tot een lijst van accountwachtwoorden en kwam in de MySpace en Google-accounts van Miley Cyrus terecht. Dit betekent dat de beroemdheid of haar personeel hetzelfde wachtwoord gebruikte voor meerdere accounts, wat een veel voorkomende fout is die leidt tot miljoenen inbreuken per dag.
2. Op 31 augustus 2014 werd een collectie van bijna 500 privé naaktfoto’s van bekende sterren zoals Jennifer Lawrence, Kate Upton, Kirsten Dunst, Ariana Grande en Rihanna op het 4chan forum geplaatst. De beelden werden verkregen door middel van spear phishing aanvallen, waarbij cybercriminelen e-mails sturen naar specifieke en goed onderzochte doelwitten terwijl ze zich voordoen als een vertrouwde afzender. Het resultaat is dat het slachtoffer onbewust en vrijwillig malware installeert of details van privéaccounts weggeeft.
3. In 2017 merkten hackers een bug op in Instagram waardoor ze e-mailadressen en contactgegevens van miljoenen accounts konden achterhalen. Hierdoor werden naaktfoto’s van Justin Bieber op het account van Selena Gomez geplaatst. De hackers achterhaalden enkel de inloggegevens, maar wachtwoorden konden op dezelfde manier worden achterhaald als in de voormelde gevallen.

Hoe kan je jouw gegevens beschermen?

Onze digitale privacy-expert deelt eenvoudige stappen om jouw cyberhygiëne te verbeteren en hacks te voorkomen die kunnen leiden tot publieke vernedering en financiële verliezen:

● Gebruik unieke en complexe wachtwoorden en maak ze voor elk account anders. Eenmaal gehackt, kunnen jouw gegevens worden gebruikt om in te loggen bij andere diensten zoals e-mail of online bankieren. Om jou te helpen navigeren door de zee van wachtwoorden, gebruik je best een wachtwoordmanager, die veilige wachtwoorden genereert en deze opslaat in een beveiligde kluis.
● Als je hetzelfde wachtwoord gebruikt of ooit hebt gebruikt voor verschillende accounts, verwijder je best jouw oude accounts, omdat deze in de toekomst mogelijk gecompromitteerd zijn en problemen kunnen veroorzaken.
● Vermijd onvoldoende beschermde openbare Wi-Fi. Als je moet inloggen op jouw online account op een netwerk dat je niet volledig kunt vertrouwen, gebruik dan een VPN zoals NordVPN om jouw verbinding privé te maken. Een VPN codeert al het verkeer tussen jouw apparaat en het internet, zodat geen enkele buitenstaander het kan onderscheppen.

“Het minste wat je kunt doen om jezelf te beschermen is gebruik maken van twee-factor-authenticatie. Wanneer iemand probeert in te loggen op een account vanaf een onbekend apparaat, wordt het toegangsverzoek verstuurd naar het apparaat dat aan het account is gekoppeld. Dit kan de aanval stoppen nog voor deze zelfs maar begint”, zegt Oliver Noble, digitaal privacy-expert bij NordLocker.

Het zal mij niet overkomen

Als mensen denken dat ze niet interessant zijn voor cybercriminelen, dan hebben ze het mis. Onderzoek van NordPass heeft onlangs 10.463.315.645 onbeschermde invoer van gebruikersgegevens ontdekt, waaronder e-mails, wachtwoorden en telefoonnummers, met wachtwoorden voor het grijpen. Dit betekent dat hackers niet eens hoeven te hacken, vooral wanneer het algemeen geweten is dat mensen slecht zijn in het creëren van unieke wachtwoorden voor elk van hun online accounts.

“Helaas zouden de meeste mensen wiens account is gecompromitteerd, hun wachtwoord toch niet veranderen”, Oliver Noble, digitaal privacy-expert bij NordLocker.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht