Industry Wire

Geplaatst door Tens Media/ Spreekbuis.nl

#RADIO100 lijst geeft blik op belangrijkste mensen in 100 jaar radio-industrie

Radio bestaat 100 jaar en daarom brengt Spreekbuis.nl onder de naam #RADIO100 de lijst van 100 Nederlanders die het belangrijkst zijn geweest voor 100 jaar Nederlandse radio. Vanochtend is in de ochtendshow ‘Jan-Willem Start Op’ (NPO Radio 2) de lijst gelanceerd en zijn de vijf belangrijkste mediapersonen voor 100 jaar radio bekendgemaakt. De lijst is samengesteld door radiobaas Arjan Snijders (NH Radio), mediahistoricus Huub Wijfjes (Rijksuniversiteit Groningen) en mediadeskundige Ron Vergouwen (NPO Radio).

Volgens de samenstellers hebben onderstaande vijf radiomakers de grootste impact gemaakt op 100 jaar Nederlandse radiogeschiedenis:

Hanso Schotanus Idzerda
Omroeppionier Hans Henricus Schotanus à Steringa Idzerda verzorgde de allereerste lange afstand radio-uitzending ter wereld. Daardoor is hij niet meer weg te denken uit zowel de Nederlandse als de internationaal radiowereld.

Frits Spits
Enorm inhoudelijk gedreven, doordacht en voorbereid en daardoor niet zo in staat te improviseren. Maar zorgt daarmee voor unieke combi’s aan speelsheid én inhoud. Schat zijn publiek niet lager in, maar wil ze juist wat leren en meegeven. Een eigenschap die in het huidige radiolandschap bij een nieuwe generatie makers volledig verloren is gegaan. Ten onrechte.

Kees Buurman
Als Hoofd afdeling Actualiteiten, Sport en Bijzondere Projecten bij de NOS, was hij verantwoordelijk voor de radio-nachtuitzendingen rond verschillende Apollo-maanreizen. In die functie bedacht hij ook een aantal succesvolle programma’s zoals Met het oog op morgen en Radio Tour de France. Naast de NOS werkte hij ook voor de AVRO en VARA. Buurman was een groot voorvechter van nauwere samenwerking tussen de publieke omroepen, met geregeld succes.

Lex Harding
Lex Harding, oftewel Lodewijk den Hengst, heeft de Nederlandse radio kleur gegeven. Generaties lang is hij van enorme invloed geweest op vele radiomakers en luisteraars. Hij heeft als dj, radiobaas, initiator van diverse radio en tv-stations (Sky Radio, Radio 538, TMF) het Nederlandse radiolandschap echt veranderd.

Willem van Kooten
Talentvolle dj die al vroeg wilde innoveren en vanuit zijn creatieve en zakelijke inslag vele zaken uitvond of goed na-aapte uit Amerika. Inspirator voor een hele generatie. Zonder van Kooten geen Top 40 en menig andere hitparade. Hij deed de eerste horizontale popshow op de publieke radio, omdat niemand anders zag dat dit het beste werkt. Zorgde in zijn radiocarrière voor zo veel radio-initiatieven en innovaties. Wilde de markt vlot trekken en hield er een hartgrondige hekel aan de politiek aan over.

Vrouwen
Opvallend is het beperkte aantal vrouwen in de lijst. Op de RADIO100-lijst is slechts 9 procent van de personen vrouw. Dit zal deels komen door de tijdgeest van afgelopen eeuw. De arbeidsparticipatie van vrouwen was tot halverwege jaren ’70 immers beperkt en dit heeft effect op een overzicht dat 100 jaar bestrijkt. Anno 2019 zijn er overigens nog steeds relatief weinig vrouwen werkzaam voor de radio.

Arjan Snijders (medesamensteller #RADIO100): “Radio is na 100 jaar nog steeds springlevend en voor miljoenen mensen dagelijks een bron van informatie, een vriendje in de auto, vermakelijk gezelschap en afleiding op saaie momenten. Nu er ook veel andere vormen van afleiding bij zijn gekomen, verandert de rol van radio uiteraard wel. Gelukkig laat de opkomst van de podcast horen dat audio wél toekomst heeft. Bijzondere verhalen, persoonlijke confessies, hoorspelen, verdiepende muziekspecials, podcasts zijn heerlijk en een fantastische aanvulling op mainstream FM radio. In een digitale toekomst groeien die twee meer naar elkaar. Je zal via een uitvinding als een smart speaker naar allerlei vormen van audio en radio blijven luisteren.”

#RADIO100 is een initiatief van Spreekbuis.nl. De lijst met meest invloedrijke radiomakers van Nederland wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting Hilversum Marketing. Hilversum zet in 2019 met diverse mediapartners verschillende activiteiten op rondom het thema 100 jaar radio. De mediastad speelt als thuisbasis van veel radiostations, mediapartners en omroepen een centrale rol in het bestaan van radio en staat graag stil bij dit bijzondere jubileum.

De complete lijst is te vinden op spreekbuis.nl/radio100.

Ook is de #RADIO100 inspiratie voor een aflevering van de podcastserie ‘100 Jaar Radio’, die Harm Edens en Arjan Snijders maken voor NH Radio. De mest aansprekende namen uit deze lijst worden hier geëerd met bijzondere en nergens gehoorde fragmenten.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht