Industry Wire

Geplaatst door MozFest

Record aantal deelnemers voor MozFest 2021

Met meer dan 9.500 deelnemers uit bijna 90 landen was het Mozilla Festival, dat de afgelopen 2 weken plaatsvond, groter dan ooit. MozFest biedt elk jaar een platform aan ondernemers, activisten, academici, beleidsmakers en kunstenaars om samen aan een eerlijker, transparanter en gezonder internet te werken. Het festival vond dit jaar voor het eerst online plaats vanuit Amsterdam.

580 sessies

In bijna 600 online sessies, 20.000 slack-berichten en ruim 4.500 tweets bespraken de deelnemers de grootste problemen van het internet en werkten ze samen aan concrete initiatieven voor verbeteringen. Er werden robots gebouwd, podcast series opgenomen, code geschreven en vooral stevige discussies gevoerd over onderwerpen als privacy, betrouwbare AI en data stewardship.
Nederlandse projecten onder de aandacht

Traditiegetrouw besteedde MozFest ook speciale aandacht aan de digitale cultuur van de gaststad van het festival: Amsterdam. Wethouder Touria Meliani is verantwoordelijk voor ‘Digitale Stad Amsterdam’. Ze prikkelde het internationale MozFest-publiek met een provocatief filmpje en besprak met internetpionier Marleen Stikker hoe Nederland omgaat met de digitale rechten van haar inwoners.

Met het algoritmenregistrer van Amsterdam, is de stad de eerste in de wereld die haar burgers informeert over welke algoritmen het gebruikt en waarom. Een belangrijke zet, aldus Stikker. “Om de vitaliteit van technologie te vergroten, moeten we burgers weerbaarder maken en zorgen dat iedereen de technologie beter begrijpt [..].”

Rijksmuseum boekt digitaal succes
De deelnemers kregen ook een kijkje achter de schermen van het Rijksmuseum. Het museum dat al een tijd dicht is vanwege de corona pandemie legt uit hoe het via haar online kanalen 150.000 internationale bezoekers per week in aanraking brengt met haar kunstgalerie.

Populaire sessies
Een populaire MozFest 2021-sessie was het panelgesprek over de impact van algoritmen van on demand-apps (bijvoorbeeld Uber en Thuisbezorgd) op de arbeidsvoorwaarden van flexwerkers. Een ander veelbekeken gesprek was een gedachte experiment waarbij Nederlandse journalisten, hoogleraren en politici in debat gingen over de verregaande impact op media- en overheidssectoren als Google of Facebook plots zouden besluiten om hun diensten in Nederland te stoppen. Aanleiding was de recente wetswijziging in Australië waardoor de techgiganten moesten betalen voor verspreiding van nieuws op hun platforms.

MozFest terugkijken en 2022-editie
Het twee weken durende MozFest 2021 eindigt vandaag, 19 maart. Om deelnemers over de hele wereld te blijven inspireren, zijn veel van de sessies de komende negentig dagen terug te kijken. Dit kan via mozillafestival.org.
MozFest vindt ook in 2022 en 2023 plaats in Amsterdam. Mozilla maakt later dit jaar de data en meer informatie bekend over de editie in 2022, die naar alle waarschijnlijkheid als een fysiek evenement zal plaatsvinden. Nieuws rondom MozFest 2022 wordt bekendgemaakt via de nieuwsbrief van MozFest.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht