Industry Wire

Geplaatst door GoDataDriven.com

Schiphol Group implementeert data science infrastructuur op basis van open source en Microsoft technologie

Jaarlijks bedient Schiphol Group met verschillende vliegvelden in Nederland ruim 55 miljoen passagiers. Om de bedrijfsvoering te verbeteren met behulp van data heeft Schiphol Group recentelijk zijn data samengevoegd in een schaalbare Data Science Suite. Dataconsultancybureau GoDataDriven implementeerde voor Schiphol het open source dataplatform op basis van Cloudera CDH op Microsoft’s cloud hosting platform Azure. Hiermee beschikt Schiphol over de eerste productieomgeving van Cloudera op het cloudplatform Azure in Europa.

Na een aanbestedingsprocedure selecteerde Schiphol Group GoDataDriven om een Data Science Suite op basis van Cloudera te implementeren op Microsoft’s Azure platform. De Data Science Suite is een schaalbaar platform met alle tools voor Data Scientists, zoals onder meer R/RStudio, Python/Pandas en IPython/Jupyter. Datasecurity en privacy zijn gewaarborgd door gebruik te maken van de laatste securitystandaarden.

Schiphol is opgetogen over de mogelijkheden van deze nieuwe infrastructuur: ‘Big Data is een strategisch speerpunt voor Schiphol Group. Om het maximale te halen uit onze data hebben we recent ons Data Innovation Lab geïntroduceerd,’ zegt Diederik Meijerink, team lead Data Innovation Lab bij Schiphol. ‘De Data Science Suite stelt ons in staat om direct vanaf de start de efficiency van onze activiteiten te optimaliseren.’

‘Doordat we altijd werken met de beste en laatste technologie, adopteren wij nieuwe technologie al in een vroeg stadium. Het implementeren van Cloudera en een Data Science Suite op Azure past daarom ook goed bij ons’, zegt Rob Dielemans, managing director van GoDataDriven.

In de volgende fase van het project werken Schiphol Group en GoDataDriven samen aan de ontwikkeling van data science oplossingen, waaronder predictive maintenance voor onder meer de bagagecarrousels en liften op de vliegvelden.

De data van een vliegveld naar de cloud brengen is op zich al interessant, wat de implementatie nog meer bijzonder maakt is het feit dat dit de eerste productieomgeving is in Europa van Cloudera’s CDH in de cloud van Azure. GoDataDriven werkte bij de implementatie nauw samen met diverse partijen, waaronder Cloudera, Xpirit, Microsoft en Xebia.

Interessant aan de implementatie is de mix van open source componenten op een Microsoft platform. “Om ervoor te zorgen dat Linux en Open Source software zich thuis voelen op Azure, heeft Microsoft de afgelopen periode fors geïnvesteerd in de ontwikkeling van het cloud platform. Partners zoals GoDataDriven stellen ons in staat om klanten als Schiphol Group eenvoudig de stap naar de cloud te laten zetten, zonder concessies te hoeven doen op het gebied van technologische mogelijkheden’, aldus Mark Hill, Vice President Open Source Sales & Marketing bij Microsoft.

Managing director Pascal Greuter van Microsoft Gold Partner Xpirit (onderdeel van Xebia Group), voegt hieraan toe; “Kenmerkend aan dit project is dat je tegenwoordig niet meer beperkt bent tot het werken met één technology provider, maar dat je een mix van technologie kan samenstellen op basis van de gewenste toepassing”.

“Cloudera Enterprise ontwikkelt zich in snel tempo tot het platform voor organisaties die IoT data verzamelen en analyseren in de cloud,” zegt Tim Stevens, vice president, Business en Corporate Development, Cloudera. “Onze reference architectuur voor Microsoft Azure heeft GoDataDriven in staat gesteld om een big data omgeving te implementeren voor Schiphol die volledig is afgestemd op hun specifieke wensen”.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht