Industry Wire

Geplaatst door PA Consulting

Scholieren innoveren om de wereld te redden in de vierde Raspberry Pi-competitie

Utrecht, 21 september 2021 – PA Consulting maakt vandaag het thema van de vierde Raspberry Pi scholenwedstrijd bekend. Vmbo-, havo-, vwo- en mbo-scholieren nemen het in teams tegen elkaar op en ontwikkelen met de Raspberry Pi-computer een uitvinding die een maatschappelijk probleem oplost. Dit jaar gaan de deelnemende teams in het kader van het thema “Innoveren om de wereld te redden” een van de grootste uitdagingen van onze tijd aan: duurzaamheid.

Nederland merkt nu al meer van klimaatverandering: hogere temperaturen, meer neerslag, verschuivingen in groei- en broedseizoenen. De veranderingen zullen zich alleen maar opstapelen – of kunnen we het klimaat redden met een gezonde dosis innovatie en technologie?

Betrokkenheid omzetten in actie
“Onze jaarlijkse Raspberry Pi-wedstrijd is bedoeld om scholieren enthousiast te maken voor techniek, door hen uit te dagen uitvindingen te doen waar de maatschappij iets aan heeft. De vindingrijkheid die ze laten zien en wat ze kunnen maken met behulp van een Raspberry Pi-microcomputer is opmerkelijk. Met de Raspberry Pi-wedstrijd bieden we ruimte om die vindingrijkheid te ontwikkelen”, zegt Mark Griep, hoofd PA Consulting Nederland, dat samen met House of Digital deze competitie in Nederland organiseert.

In tegenstelling tot eerdere jaren werd het thema dit jaar niet alleen door PA bepaald, maar ook door de scholieren zelf. Via verschillende kanalen, waaronder social media polls, werd gevraagd welke thema’s scholieren nauw aan het hart liggen. Daar kwamen gewichtige antwoorden op terug zoals sociale ongelijkheid of visionaire ideeën zoals ruimtetoerisme. Maar duurzaamheid won met een ruime marge.

“De reacties laten zien dat de jongere generaties van nu wellicht de meest geëngageerde ooit zijn”, zegt Ernst Brand, public sector expert bij PA Consulting. “Met deze competitie willen we hun de tools en de vaardigheden geven om die sociale betrokkenheid ook daadwerkelijk om te zetten in actie. En dat doen we ieder jaar met veel plezier – én met succes, want de uitvindingen zijn altijd van zeer hoog niveau.”

De competitie is bedrieglijk eenvoudig: creëer met een Raspberry Pi computer een innovatieve oplossing voor een maatschappelijk probleem. Voor de eerste editie werden scholieren uitgedaagd om het welzijn van mensen te verbeteren. De tweede editie stond in het teken van Smart Cities & Mobility. Het afgelopen jaar liet de competitie jongeren nadenken over hoe de wereld eruit kan zien na alle coronalockdowns

Nu staat duurzaamheid centraal. Zeker na het recente IPCC-rapport van de VN, waarin ‘code rood voor de mensheid’ werd uitgeroepen, is het belangrijker dan ooit dat we ieder greintje vernuft aanwenden om de aarde leefbaar te houden voor onze en toekomstige generaties.

Driemaal scheepsrecht
De eerste editie van de competitie kende een aantal fysieke bijeenkomsten, waaronder een feestelijke finale in de Johan Cruijff ArenA. Helaas gooide corona de afgelopen twee edities roet in het eten, waardoor de competitie voornamelijk digitaal plaatsvond.

Dat wierp extra obstakels op in de competitie. “Alle lockdowns en afstandsbeperkende maatregelen zorgden voor extra uitdagingen de afgelopen jaren”, zegt Ton Paffen, programmamanager van House of Digital. “Ik ben echt ontzettend trots op de jongeren dat ze ondanks die extra obstakels geweldige uitvindingen hebben gemaakt. Als de coronatijd ons iets duidelijk heeft gemaakt, is dat ICT een belangrijk redmiddel is. Jongeren die hun krachten bundelen en ICT met vindingrijkheid combineren, kunnen echt een verschil maken voor moeder Aarde in haar race tegen de klok.”

Na twee edities op afstand, hoopt PA dit jaar de competitie weer een fysiek element te geven. Brand: “De Raspberry Pi-competitie hoort een innovatiefeestje te zijn. Hoewel online meetings en remote working natuurlijk ook innovatief zijn, willen we voor de deelnemende teams dit jaar graag weer een fysiek element herstellen om écht samen de resultaten te vieren.”

Over House of Digital
House of Digital is een publiek-private samenwerking tussen de gemeente Amsterdam, het ROC van Amsterdam – Flevoland, de Hogeschool van Amsterdam en enkele tientallen bedrijven. House of Digital deelt kennis en ontwikkelt nieuwe opleidingen, om het onderwijs goed aan te laten sluiten op de vraag vanuit het bedrijfsleven. De vraag naar ICT’ers, online marketeers en andere specialisten blijft groeien. Door de intensieve samenwerking met het bedrijfsleven levert House of Digital een belangrijke bijdrage aan de ambitie van de Metropoolregio Amsterdam (MRA) om uit te groeien tot de Europese mainport voor internet en data-gedreven innovatie.

Meer informatie op: https://www.houseofdigital.amsterdam

Over PA Consulting

In een wereld die wordt gedreven door technologie, geloven wij dat de kracht van vindingrijkheid bijdraagt aan een positieve toekomst voor de mens.

Op het snijvlak tussen strategie, technologie en innovatie creëren we kansen uit complexiteit.

Onze teams van experts op uiteenlopende gebieden combineren innovatief denken met baanbrekende technologische toepassingen om sneller en verder vooruit te komen. Terwijl onze klanten transformeren, bereiken we samen duurzame resultaten.

We zijn een innovatie- en transformatie-consultant met 3.300 specialisten op het gebied van consumenten en de maakindustrie, defensie en beveiliging, energie- en nutsbedrijven, financiële dienstverlening, overheid en publieke dienstverlening, gezondheidszorg, biowetenschappen en transport. Onze mensen zijn strategen, innovatoren, designers, consultants, digitale experts, wetenschappers, engineers en technologen. We werken wereldwijd vanuit kantoren in het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Nederland en de Noordse landen.

Lees meer over PA op paconsulting.com of leg contact via LinkedIn of Twitter.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht