Industry Wire

Geplaatst door RENEW THE BOOK

Shortlist RENEW THE BOOK – innovatieprijs van het boekenvak

Bookground, iKsbook en Pathbooks staan op de shortlist van de vierde editie van RENEW THE BOOK. Daarmee zijn ze nog kanshebber voor de prijs voor het meest innovatieve idee voor het boekenvak:
RENEW THE BOOK – Innovation Award. Op 1 november wordt in Pakhuis De Zwijger bekendgemaakt welke innovatie volgens de jury de Award en de bijbehorende 50.000 euro verdient.

Bookground is een app die verhalen meer tot leven laat komen door lezers op een centrale plek aanvullende content te bieden bij de boeken die zij lezen (video’s, muziek, foto’s etc.).
‘Volgens de jury past het op deze wijze verrijken van boeken sterk bij deze tijd, en zal het vooral de meer jongere doelgroep aanspreken en aansporen meer te gaan lezen.’
iKsbook (Interactive Kids Story Platform) is een online applicatie die het mogelijk maakt dat opa’s, oma’s, vaders en moeders op afstand kinderboeken voorlezen aan hun kinderen en kleinkinderen.
‘IKsbooks is professioneel, doordacht én generationeel; het versterkt de vroege binding met lezen en is echt een verrijking van die beleving.’
Pathbooks is een Amerikaanse inzending met een interactief leesplatform voor scholen, dat het lezen spannender maakt voor jonge lezers doordat ze invloed hebben op het verhaal.
‘Pathbooks maakt lezen leuker voor kinderen en heeft zich in de VS al redelijk bewezen. Als hun komst naar Nederland betekent dat kinderen gemiddeld 20 boeken gaan lezen in plaats van 5, dan zou dat een grote impact betekenen en Pathbooks dus echt het lezen bevorderen.’

Zie voor meer informatie over de shortlist: renewthebook.com/nieuws.

RENEW THE BOOK is het innovatieprogramma van de Groep Algemene Uitgevers (GAU), de belangenorganisatie van Nederlandse boekenuitgevers van literatuur, kinderboeken en non-fictie. Het doel van de RENEW THE BOOK – Innovaton Award is zowel om nieuwe innovaties in het boekenvak te stimuleren, als om het boekenvak te motiveren deze innovatieve initiatieven te omarmen. Een jury selecteert uit alle inzendingen de meest vernieuwende, originele en duurzame ideeën. De uiteindelijke winnaar ontvangt een bedrag van 50.000 euro om het businessplan verder uit te werken en het concept in de markt te zetten. Vorig jaar won leesapp Immer de RENEW THE BOOK – Innovation Award.
De jury van deze vierde editie bestaat uit Jeroen de Bakker, Ruben Brave, Andrèz Coco, Dennis Doeland, Silke Hassreiter, David Huijzer, Sanne Kanis, Oscar Kneppers, Hans Lodders (voorzitter) en Petra Lubbers.

Nieuw is de Pioniersprijs, een extra aanmoedigingsprijs die wordt toegekend aan een van de inzendingen. De winnaar wordt bepaald door de deelnemers aan het Onboardingsprogramma van de GAU, een opleidingsprogramma dat twaalf jonge en beloftevolle boekenvakkers volgen. Aan de Pioniersprijs is 7500 euro verbonden en ook deze wordt op 1 november in Pakhuis De Zwijger uitgereikt.

RENEW THE BOOK Event
Op dinsdag 1 november wordt vanaf 14 uur het RENEW THE BOOK Event gehouden in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. Sprekers zijn Erik Kessels, over hoe je door opnieuw te kijken naar bestaande problemen met bijzondere oplossingen kunt komen, Maarten Lens-Fitzgerald over de ontwikkelingen binnen voice-technologie en welke kansen dit biedt voor uitgevers en Deborah Nas over de angst voor digitalisering en het belang van innovatie. Aansluitend worden om 17.00 uur de winnaars bekendgemaakt van de RENEW THE BOOK – Innovation Award en de Pioniersprijs. Het event wordt om 17.30 uur afgesloten met een borrel. Kijk voor meer informatie en voor aanmelden op renewthebook.com/uitreiking/

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht