Industry Wire

Geplaatst door Nobi

Slimme lamp Nobi nu ook beschikbaar voor ouderen thuis

De slimme lamp van Nobi die detecteert of iemand gevallen is, komt ook beschikbaar voor mensen thuis. Tot op heden werden de lampen getest in en goedgekeurd door woonzorgcentra in Nederland, België en het Verenigd Koninkrijk. Volgend jaar zal Nobi ook beschikbaar zijn voor mensen overal ter wereld, waardoor het mogelijk wordt langer thuis te wonen, ondersteund door technologie. Om deze internationale lancering goed voor te bereiden start Nobi nu een pilotproject in Nederland en Vlaanderen waarin 100 ouderen de lamp thuis kunnen ervaren en het bedrijf van verdere inzichten en feedback te voorzien.
Nobi speelt in op de vergrijzing en de steeds grotere druk op gegarandeerde, kwalitatieve ouderenzorg. Steeds meer ouderen zullen de komende jaren aangewezen zijn op steeds minder zorgmedewerkers. Hoewel voor velen ook een wens, zal ook de noodzaak om langer thuis te blijven wonen toenemen. Dit is volgens Nobi alleen mogelijk met technologie die daadwerkelijk waarde toevoegt en effectieve ondersteuning biedt.
image
De impact van vallen wordt onderschat
Onder ouderen en naaste familie heerst grote onzekerheid en angst omtrent vallen. Zeker wanneer zij voor lange tijd ongeholpen op de grond moeten blijven liggen. Dit gebrek aan gemoedsrust is vaak al aanleiding om naar een woonzorgcentrum te moeten verhuizen.
Ongeveer 30 procent van de 65-plussers valt minstens één keer per jaar. Hoe ouder, hoe vaker. De helft van de mensen die daardoor langer dan een uur op de grond liggen, overlijdt binnen zes maanden. Haast iedere thuiswonende oudere (95 procent) bezit een alarmknop, maar deze wordt in 80 procent van de valpartijen niet gebruikt. Of de knop is niet te bereiken, of men vergeet in de paniek op de knop te duwen. De medische kosten ten gevolge van valpartijen groeien in 2040 naar schatting tot 240 miljard dollar per jaar.
Veilig en gelukkig thuis wonen is niet alleen in het belang van de oudere, maar is ook noodzakelijk om de druk op de zorg te verlagen en de kosten van de vergrijzing te drukken.
Slimme valdetectie en preventie
De slimme lamp van Nobi werkt aan de hand van kunstmatige intelligentie en detecteert wanneer iemand is gevallen. Na 30 seconden vraagt de lamp of men gevallen is. Indien het antwoord niet ‘nee’ is, belt het systeem een familielid of vriend die de gevallen ouderen kan geruststellen en  kan informeren dat er hulp onderweg is. Nobi kan zelfs de voordeur openen zodat de bewoner nog sneller geholpen kan worden. Op deze manier zorgt Nobi voor een gevoel van vrijheid voor zowel de bewoner als de familie.
Om valpartijen proactief te voorkomen laat de lamp zacht licht schijnen wanneer de bewoner rechtop gaat zitten in bed. Komt de bewoner uit bed? Dan wordt de gehele ruimte verlicht. Hiermee wordt het risico op desoriëntatie, struikelen of ergens tegenaan stoten verminderd. Een andere functionaliteit is het registreren van een slaappatroon. Deze informatie kan de vertrouwenspersoon inzien, waardoor eventuele aandoeningen sneller vastgesteld worden.
image
Privacy
Nobi is uitgerust met een krachtige Nvidia processor die meer dan 1 biljoen berekeningen per seconde kan uitvoeren. ​Dit maakt Nobi vandaag de slimste lamp ter wereld. ​Door gebruik te maken van on-edge AI kan Nobi de beelden lokaal analyseren en de positie van het lichaam detecteren. De verwerking van de beelden gebeurt in de lamp zelf, niet in de cloud. Om de privacy van de eigenaar te waarborgen, bewaart Nobi geen beelden en deelt deze niet met anderen. Wanneer er geen incident plaatsvindt, worden de beelden overschreven. Indien er toch een val plaatsvindt, neemt de lamp contact op met de vertrouwenspersoon. Alleen in de situatie van een val worden de opgenomen beelden getoond in de applicatie. Dit gebeurt echter alleen wanneer de bewoner en de familie daarvoor kiezen.
Roeland Pelgrims, mede-oprichter van Nobi: “De ervaringen die we hebben opgedaan in de zorg gebruiken we nu om onze lamp beschikbaar te stellen aan consumenten. Het is onze missie om mensen zo lang mogelijk onafhankelijk, veilig en waardig thuis te laten wonen. Om dit te realiseren ligt er een essentiële rol voor technologie om hierin te ondersteunen. Dankzij AI is er valdetectie, -preventie en in de toekomst valvoorspelling mogelijk. Hierbij is het van belang dat het design tijdloos, mooi en strak is.”
Nobi is opgericht in 2018 door Roeland Pelgrims, Stijn Verrept en Bert de Haes om te voorzien in een product dat zowel de werkdruk op de zorgverleners verlicht als in een daadwerkelijk aantrekkelijke oplossing om mensen te ondersteunen zo lang mogelijk, veilig en gelukkig thuis te blijven wonen. Veel van deze producten zijn niet gebruiksvriendelijk, niet slim genoeg, of simpelweg niet mooi genoeg dat ze volop ingezet worden in thuissituaties. Nobi heeft de afgelopen jaren de lamp succesvol toegepast in Belgische, Nederlandse, Engelse en Ierse woonzorgcentra en bewezen dat het die toegevoegde waarde wel kan bieden, ook bij de consument thuis.
De speciale website www.ikwilnobithuis.nl geeft ouderen thuis meer informatie over en biedt gelegenheid om in te schrijven voor deelname aan de pilot.
image
——————
Over Nobi
Nobi is een startup die in 2018 werd opgericht in Antwerpen (België). Nobi wil ervoor zorgen dat zoveel mogelijk ouderen zo lang mogelijk kwalitatief en zorgeloos zelfstandig kunnen blijven wonen. Ook voor woonzorgcentra en serviceflats zijn de Nobi-lampen meer dan nuttig. De slimme lampen ondersteunen zorgpersoneel efficiënt en zorgen ervoor dat ze zich volledig kunnen concentreren op hun kernmissie: ouderen helpen een gelukkig en comfortabel leven te leiden. Nobi is dubbele Henry van de Velde winnaar 2021 in de categorieën Business Innovation en Consumer. Nobi bestaat uit een 8-koppig team in België en een internationale adviesraad met specialisten in ouderenzorg, geneeskunde en smart home technologie. Voor meer info: https://nobi.life/nl/

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht