Industry Wire

Smartphone onmisbaar tijdens zomervakantie

ROTTERDAM, 20140804 — Bijna alle jongeren (97 procent) maken gebruik van internet op de mobiele telefoon terwijl zij op zomervakantie zijn. Nederlanders in de leeftijdscategorie 18 tot en met 35 jaar willen namelijk ook in het buitenland blijven Whatsappen, bellen, e-mailen en hun vakantiefoto’s delen op Facebook. Slechts drie procent maakt geen gebruik van een smartphone. Dat blijkt uit onderzoek van SimOnlyRadar.nl onder 752 respondenten.

Er is onderzoek gedaan naar de verschillende manieren waarop jongeren online blijven terwijl zij genieten van een vakantie. Daaruit blijkt dat het gebruik van een WiFi-verbinding op de smartphone nog altijd de meest populaire methode is. Sterker nog, maar liefst 69 procent van de ondervraagden gebruikt uitsluitend WiFi op de vakantiebestemming. Een ander groot deel (22 procent) sluit een vakantiebundel af bij de eigen provider waarmee het mogelijk is – tegen een relatief gunstig tarief – gebruik te maken van mobiel internet (3G of 4G) in het buitenland.

Een veel kleiner deel van de ondervraagde jongeren koopt een simkaart in het buitenland (vier procent) of gebruikt de roamingfunctie op de smartphone zonder het gebruik van een vakantiebundel (2 procent). Die laatste optie is nogal duur en kan vooral in landen buiten Europa resulteren in torenhoge rekeningen. Het MB-tarief ligt buiten Europa namelijk op enkele euro’s tot wel tien euro per MB. Binnen Europa werd het tarief voor roaming onlangs verlaagd naar 0,20 euro per MB.

SimOnlyRadar.nl heeft ook onderzoek gedaan naar welke applicaties op vakantie het meest worden gebruikt op de smartphone. Wat blijkt, jongeren gebruiken in 92 procent van de gevallen chatdiensten van Whatsapp en Facebook tijdens de zomervakantie. Bellen en sms’en zijn daarmee minder populair, maar nog altijd gebruikt 86 procent van de ondervraagden de mobiele telefoon om even te bellen naar bijvoorbeeld het thuisfront. Het maken van vakantiefoto’s (77 procent), sociale media (74 procent) en het gebruik van GPS (22 procent) zijn andere veelgebruikte functies.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht