Industry Wire

Smartphone op vakantie onvoldoende verzekerd

Reisverzekeringen bieden vaak onvoldoende dekking voor smartphones. Dit blijkt uit een onderzoek van de financiële vergelijkingssite Geld.nl. Een standaard doorlopend reisverzekering vergoedt schade aan smartphone tot maximaal 315 euro. Bij kortlopende reisverzekeringen ligt de maximale vergoeding zelfs nog enkele tientjes lager. “Omdat een nieuwe smartphone al snel 500 euro of meer kost, is de dekking van de reisverzekering vaak ontoereikend”, licht Amanda Bulthuis van Geld.nl toe.

Smartphone vaakst geclaimd

Smartphones worden het meeste geclaimd bij de reisverzekering. Afgelopen jaar berichtten diverse verzekeraars dat de smartphone zowel tijdens de zomervakantie als tijdens de wintersport het meest geclaimde item was. “Hieruit blijkt dat consumenten er vanuit gaan dat de smartphone goed verzekerd is met de reisverzekering”, aldus Bulthuis.

Toch blijkt de dekking vaak lager dan de kosten voor een nieuwe smartphone. Daarnaast geldt de dekking voor smartphones bij veel verzekeraars niet per persoon maar per polis. Als je dus met je gezin op vakantie bent en bij een inbraak in je vakantiehuisje worden de smartphones van alle gezinsleden gestolen, is de dekking van de reisverzekering al helemaal ontoereikend.

Smartphone klein risico?

Verzekeraar Centraal Beheer Achmea beschouwt verlies of diefstal van smartphones als een ‘klein risico dat consumenten ook zelf kunnen dragen’. “De reisverzekering is primair bedoeld om de grootste risico’s, zoals repatriëring en annuleringskosten te verzekeren. Om zoveel mogelijk service te bieden, zijn de lagere risico’s en vaak zelf te dragen kosten, zoals mobiele telefoons, beperkt gedekt om daarmee de premie voor klanten aantrekkelijk te houden”, geeft een woordvoerder aan. Centraal Beheer vergoedt voor smartphones maximaal 160 euro per persoon.

HEMA, die als enige met haar reisverzekering helemaal geen dekking biedt voor mobiele telefoons, geeft een soortgelijke verklaring. “Het aantal schades met betrekking tot smartphones is exponentieel toegenomen. Wij sluiten deze schade uit om de premie laag te kunnen houden voor onze verzekerden. Het is naar ons idee belangrijker om de cruciale risico’s goed te dekken en de premie betaalbaar te houden. Daarbij gaat het eerder om risico’s voor de mens dan aan spullen”, aldus een woordvoerder.

Amanda Bulthuis van Geld.nl vindt het opmerkelijk dat verzekeraars de smartphone een klein risico noemen. “Natuurlijk zijn de kosten voor repatriëring veel hoger, maar ook bij verlies of diefstal van je smartphone ben je al snel 500 tot 800 euro kwijt om een nieuwe te kopen. De beperkte dekking voor smartphones lijkt toch vooral een bezuiniging van de verzekeraars om de premie laag te kunnen houden. Dit bewijst maar weer dat je als consument niet zomaar moet gaan voor een lage premie, maar ook op de dekking moet letten. Schades aan smartphones komen vaak voor en dan wil je natuurlijk wel dat je goed verzekerd bent.”

Alternatieven

Wie zeker wil zijn dat zijn of haar telefoon tijdens de vakantie goed is verzekerd, kan kiezen voor een buitenhuisdekking bij de inboedelverzekering. Het maximale dekkingsbedrag hiervan is vaak hoger dan de dekking voor smartphones bij de reisverzekering. Een andere optie is een speciale telefoonverzekering. Hierbij is het wel belangrijk dat je goed let op de voorwaarden, omdat deze per aanbieder behoorlijk kunnen verschillen.

 

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht