Industry Wire

Geplaatst door Universiteit Twente

Spoiler alert: UT-student voorspelt de Mol met algoritme

Meer dan drie miljoen fans vragen zich elk weekend af wie de Mol is in het populaire spelprogramma Wie is de Mol?. Haico Dorenbos, masterstudent Computer Science aan de Universiteit Twente, heeft mogelijk het antwoord. Zijn ‘Moldel’, een slim algoritme dat hij speciaal voor de show bouwde, voorspelt dat de kans erg groot is dat Marije (50%) of Splinter (40%) de Mol is.

“Een paar seizoenen geleden keken mijn broer en ik samen naar Wie is de Mol?”, vertelt Haico. “We waren beiden overtuigd van wie de Mol zou zijn, maar ‘onze’ Mollen vielen al snel af. Ik vroeg me toen af of een algoritme de uitkomst zou kunnen bepalen. Ik kwam er al vrij snel achter dat dat goed kan. Ik bouwde het Moldel, testte dat op de twintig eerdere seizoenen, en ontwikkelde het steeds verder. Het systeem wordt steeds betrouwbaarder. In de eerdere seizoenen bleek dat het model na aflevering zes, waar we nu ook zijn, de Mol meestal al kon voorspellen.”

Dat dit algoritme wellicht niet voor alle fans even leuk is, snapt Haico best. “Het Moldel neemt misschien wat kijkplezier weg en sommige fans vinden dit te ver gaan, maar ik wil hiermee aantonen waartoe algoritmes in 2021 in staat zijn.”

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht