Industry Wire

Geplaatst door T-Mobile

Stichting Townmaking en T-Mobile bundelen krachten voor veiliger e-bike verkeer in Amsterdam

Den Haag/Amsterdam, 23 juni 2021 – Vandaag gaat in Amsterdam de e-bike veiligheidspilot van start waarin T-Mobile en Stichting Townmaking hun krachten bundelen om de veiligheid van e-bikes en het welzijn van gebruikers van de e-bike te vergroten. In deze unieke pilot werken de partijen samen in een proeftuin in Amsterdam aan de ontwikkeling, het testen en implementeren van state-of-the-art IoT-technologie die het vermogen en de snelheid van e-bikes automatisch aanpast in gevaarlijke verkeerssituaties. In deze eerste fase zullen studies en tests worden uitgevoerd op een 1,9 km lang parcours in het Velodrome. Doel van de pilot is met innovatieve technologie het welzijn van fietsers verbeteren, het aantal verkeersongevallen terug te dringen en uiteindelijk een positief effect te hebben op het milieu met het verkleinen van de CO2-voetafdruk door meer mensen te laten fietsen.

Met de toenemende populariteit van de e-bike in Nederland, neemt het aantal overvolle fietspaden en gevaarlijke verkeerssituaties in Nederland toe, aldus het CBS. In een nieuwe pilot slaan T-Mobile Nederland en Stichting Townmaking de handen ineen om e-bikes en het gebruik ervan veiliger te maken met behulp van intelligente infrastructuur om uiteindelijk het welzijn van fietsers en alle weggebruikers te waarborgen. De pilot test de toepassing en werking van een Connected e-bike Computer. Een systeem dat potentieel gevaarlijke verkeerssituaties realtime herkent, zonder persoonlijke gegevens te gebruiken en/of op te slaan. Bij het binnenrijden van woonwijken of bekende gevaarlijke kruispunten kan de computer bijvoorbeeld de maximumsnelheid van de e-bike automatisch aanpassen naar een veiligere snelheid. Binnen de pilot wordt ook een besturingsinterface voor wegbeheerders ontwikkeld die op deze wijze snelheidsbeperkende zones kunnen instellen op de display van de e-bikes.

Leon Toet, Chief Commercial Officer Business, bij T-Mobile zegt over de pilot: “Technologie speelt een cruciale rol in de maatschappij van vandaag en morgen. Als toonaangevende telecomprovider met een sterke maatschappelijke missie ben ik er trots op dat wij onze technologie en connectiviteit kunnen inzetten voor een maatschappelijk belangrijk onderwerp als het welzijn van mensen en verkeersveiligheid. T-Mobile zal hoogwaardige technologie en netwerktoepassingen leveren die fietsers in staat stellen om op verantwoorde wijze van hun e-bike te genieten en hen helpen om zo veilig mogelijk thuis te komen bij hun dierbaren.”

Reactiesnelheid is cruciaal

Een cruciaal element in de succesvolle toepassing van de nieuwe e-bike technologie is de snelheid waarmee het systeem reageert en de fiets moduleert naar een veiligere snelheid. Deze zogenaamde latency (vertragingsfactor) kan het verschil maken of een fietser in een onveilige situatie wel of niet op tijd remt. Dankzij het state-of-the-art 4G- en 5G-netwerk van T-Mobile kan in de testomgeving een connectiviteitssituatie met zeer lage latency worden bereikt. En kan modulatie van de e-bikes worden gerealiseerd in 10 milliseconden of minder.

Innovatie voor de maatschappij

De samenwerking is opgezet binnen de Stichting Townmaking Common Labworks, waarin ondernemers, professionals en overheden samenwerken om op lokale schaal (mobiliteits) oplossingen voor gemeenschappelijk belang te bouwen en te implementeren. Daarnaast is de samenwerking onderdeel van het Innovatie voor de Maatschappij programma, één van de vier programma’s in het ‘Connect to Change’ plan van T-Mobile Nederland. In dit programma zet de provider zich in om met toonaangevende connectiviteits- en technologische oplossingen bij te dragen aan de verduurzaming van steden en aan een prettige en veilige leefomgeving.

Thieu Besselink van Townmaking: “Nu, meer dan ooit tevoren, wordt het belang van veerkrachtige maatschappelijke assets in de openbare ruimte van groot belang. Veerkrachtig omdat het bestand is tegen plotselinge en onvoorziene veranderingen. En maatschappelijke assets omdat ze worden gerealiseerd door collectieve voordelen voor burgers, bedrijven, bestuurbaarheid, duurzaam kapitaal, en kennisinstellingen. Als kennisinstelling zijn we trots op onze Townmaking Common Labworks, waar we doelgerichte merken als T-Mobile en pionierende steden als Amsterdam samenbrengen om veerkrachtige maatschappelijke activa te bouwen.”

De proeftuin Velodrome

Fietsen is in Amsterdam en Nederland al meer dan een eeuw de basis van duurzame en veerkrachtige mobiliteit. “Wij beschouwen het Velodrome als onze wielertempel”, zegt Rob Alberts, die de sportfaciliteiten in de stad beheert. “Het is de plek waar onze lokale wielerkampioenen hun trainingsritten beginnen. Ik ben enthousiast over de samenwerking die we hebben met het Townmaking Institute en T-Mobile om manieren te verkennen om veerkrachtige oplossingen voor onze fietscultuur in het Velodrome te bevorderen en te laten groeien”, voegde hij eraan toe.

Wethouder Egbert de Vries geeft aan: “Verkeersveiligheid is voor mij absolute prioriteit. Mensen moeten zich veilig door de stad kunnen bewegen. Ik denk dat innovaties zoals intelligente snelheidsaanpassingen daarbij een belangrijke rol kunnen spelen in de toekomst. Om meer te leren over de mogelijkheden en te kijken hoe we dit soort technologieën kunnen gebruiken om het verkeer veiliger te maken, is het belangrijk dat er eerst pilots zoals deze worden gedaan. Wij zijn er daarom als gemeente nauw bij betrokken en zeer benieuwd naar de uiteindelijke resultaten.”

De pilot rond het Velodrome loopt van juni 2021 tot juni 2022, waarna de betrokken partners samen blijven werken aan een soepele implementatie van de resultaten van de pilot.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht