SymptoTrack brengt mensen met symptomen coronavirus (COVID-19) in kaart

Zaterdag 28 maart is de website SymptoTrack gelanceerd. De initiatiefnemers roepen Nederlanders met symptomen die kunnen wijzen op besmetting met het coronavirus (COVID-19) op deze via de website te melden. Door de data van vele Nederlanders samen te voegen en bij te houden over tijd, kan deze gebruikt worden om de verspreiding van het virus inzichtelijk te maken. De website is volledig open source en slaat de data anoniem op. Alle data is vrij beschikbaar om te gebruiken voor wetenschappelijk onderzoek en journalistieke publicaties.
Het coronavirus verspreidt zich steeds verder, het aantal zieken loopt op en de druk op de gezondheidszorg neemt toe. De meeste mensen met lichte en milde klachten worden op dit moment niet getest. Hierdoor is het lastig te volgen hoe het virus zich ontwikkelt in Nederland. Door mensen met symptomen in grote aantallen te registreren kan dit informatiegat worden gedicht.
Hoe werkt het?
Het publieke data platform verbindt mensen met gegevens om inzichten te genereren en te versterken, nieuwe perspectieven te onthullen en geïnformeerde beslissingen te kunnen nemen. Iedereen met symptomen van het coronavirus wordt opgeroepen via de website hun klachten anoniem te registreren. Wanneer je 24 uur geen symptomen meer ervaart wordt gevraagd om je beter te melden. De geregistreerde data wordt op een kaart weergegeven, waarbij bezoekers kunnen filteren op de meest voorkomende symptomen van het coronavirus.
Data democracy
Door de data die via SymptoTrack wordt verzameld gratis en toegankelijk te maken voor iedereen, kan elke wetenschapper, journalist en beleidsmaker deze inzetten voor werkzaamheden en onderzoek rondom het coronavirus. Iedereen die gebruik wil maken van de data of wil meewerken kan contact opnemen met het team van SymptoTrack.
Wereldwijd inzetbaar door open source
SymptoTrack is als open-source-platform opgezet, waarmee de data en de code van het platform openbaar toegankelijk is. Daarmee kan er er eenvoudig van over de hele wereld aan vertalingen en verbetering van de code worden werkt. Dat maakt het mogelijk om SymptoTrack in korte tijd naar andere landen op te schalen, wat het een krachtig instrument maakt tegen het coronavirus. Zo wordt er op dit moment onderzocht hoe het platform in andere Europese landen en in ontwikkelingslanden ingezet kan worden.
Privacy gewaarborgd
Uniek aan SymptoTrack is dat de website de kracht van collectieve data weet te omarmen, terwijl de privacy van het individu wordt gewaarborgd. De data die vrijwillig gedeeld wordt bevat gevoelige informatie. Daarom worden er geen gegevens verzameld die herleid kunnen worden naar individuen. De data is volledig anoniem en de privacy van het individu wordt zo maximaal beschermd.
SymptoTrack is een initiatief van sociaal ondernemer Adrian Dongus en is ontwikkeld samen met development bureau HIKE, digitaal design bureau Greenberry en Forest hosting. Met medewerking van het Lectoraat Journalistiek & Innovatie van de Fontys Hogeschool Journalistiek.
Hike: Hike is een development bureau gevestigd in Utrecht en is dé partner in crime van de beste designers. Hike laat techniek en ontwerp samenkomen tot functionele, toegankelijke en oogstrelende digitale producten.
Greenberry: Greenberry is een digitaal design bureau gevestigd in Utrecht. Greenberry brengt strategie en design samen om digitale oplossingen te ontwerpen waar iedereen een beetje beter van wordt.
Over Forest: Forest is een duurzaam hosting platform gebouwd door developers, voor developers. Een host zonder poespas, met aandacht voor code. Ook gevestigd in Utrecht.
Links
- Website: symptotrack.org
- Code-base: https://github.com/forest-official
- Aanvragen dataset: info@symptotrack.org
- Website Greenberry: greenberry.nl
- Website Hike: gohike.nl
- Webiste Forest: host
Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.