Industry Wire

Geplaatst door Progress Communications

Tablet voorkomt ruzie op vakantie tussen ouders en kinderen

Schiphol, 28 juli 2016 – Hoewel we graag op vakantie gaan, blijft de reis ernaartoe toch altijd een uitdaging. Vooral tijdens de Zwarte Zaterdagen waarop veel mensen in de brandende zon lang vaststaan in files. Een kwart van de Nederlandse ouders en ruim twee op de vijf kinderen (43,1 procent) zien voorafgaand aan de vakantie dan ook op tegen de lange reis met het gezin. Dat blijkt uit onderzoek van Kurio Smart in samenwerking met marktonderzoeksbureau Panelwizard*. Volgens ruim de helft van de ouders (56,3 procent) ontstaat er regelmatig ruzie op weg naar de vakantiebestemming. Wat ouders doen om hun kinderen tijdens de reis bezig te houden? De helft van de ouders zegt dat hun kinderen zich beter gedragen als ze af en toe een tablet mogen gebruiken. Drie op de vijf kinderen bevestigen dit.

Must-have op inpaklijst
De tablet staat bij veel Nederlandse gezinnen dan ook op de inpaklijst: vier op de vijf ouders (79,2 procent) neemt een tablet mee op vakantie. De tablet wordt vooral gebruikt om de kinderen bezig te houden. Driekwart van de ouders (74,9 procent) geeft aan dat kinderen zich onderweg minder snel vervelen als ze af en toe een tablet mogen gebruiken. Het gros van de kinderen (81,3 procent) is het hiermee eens. Onderweg speelt bijna de helft van de kinderen (47,9 procent) samen spelletjes op de tablet. Tegelijkertijd willen ouders meer controle over het internetgebruik van hun kinderen (46,7 procent) en een kwart van de ouders maakt zich zelfs wel eens zorgen over het tabletgebruik van hun kinderen. Ook op vakantie.

Tabletgebruik op vakantie
Gearriveerd op bestemming gebruiken ouders (40,9 procent) de tablet om dingen voor de vakantie te regelen. Ook dient de tablet als middel om contact te houden met het thuisfront. Ruim een kwart van de kinderen (27,6 procent) zegt minder heimwee te hebben als er contact met familie en vrienden kan worden gehouden door bijvoorbeeld te Skypen. Dit vinden zij veel leuker dan de ansichtkaart: vier op de tien kinderen (38,8 procent) videobelt liever met familie en vrienden dan dat ze een ouderwets kaartje sturen. Slechts twee op de tien van de ouders (23,4 procent) zijn het hiermee eens.

Andere opvallende resultaten uit het onderzoek:
• Ruim een kwart van de Nederlandse ouders (27,1 procent) schaamt zich er wel eens voor als hun kinderen zich op vakantie misdragen.
• Bijna twee derde van de Nederlandse kinderen (65,5 procent) heeft er weleens spijt van als ze zich onderweg hebben misdragen.
• Bijna driekwart van de ouders (72,6 procent) houdt zich tijdens de vakantie aan tafeletiquette: een tablet aan tafel vinden ze niet oké.

* Voor dit onderzoek ondervroeg marktonderzoeksbureau Panelwizard, in opdracht van Kurio Smart, in mei 2016 twee doelgroepen: enerzijds Nederlandse ouders van kinderen tussen de acht en twaalf jaar oud, anderzijds de kinderen van deze ouders. In totaal zijn 1.042 ouders en 1.109 kinderen ondervraagd.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht