Industry Wire

Geplaatst door tado°

tado° onderzoek: Nederlanders werken 15 uur per week in onaangenaam hoge temperaturen met verminderde productiviteit tot gevolg

Amsterdam, 24 juni 2021 – In 2020 werkten bijna de helft van de Nederlandse werknemers vanuit huis vanwege de COVID-19-pandemie.[1] In 2019 was dat zo’n 39% van alle werkenden en ging het vooral om incidenteel thuiswerken.[2] Volgens het CPB zal het gemiddeld aantal uren dat thuis wordt gewerkt meer dan verdubbelen van 3,8 uur per week vóór de coronacrisis naar 8,0 uur per week erna.[3] Doordat we in de zomer meer tijd thuis hebben doorgebracht, hebben de mensen die vanuit huis werkten ook meer tijd doorgebracht in hete, onaangename temperaturen. Airconditioning is relatief gebruikelijk in kantoren, maar in Nederland heeft slechts een klein percentage thuis de beschikking over airconditioning. Uit het nieuwe onderzoek van tado°, een van de Europese leiders op het gebied van intelligent klimaatbeheer voor woningen, blijkt dat Nederlanders in de zomer van 2020 gemiddeld 15 uur per week hebben doorgebracht in temperaturen van 25°C of hoger.[4]

Productiviteit daalt
Naast dat het onaangenaam is, vermindert bij een warm binnenklimaat van 25°C en hoger de productiviteit met zo’n 2% per graad.[5] In de zomer ligt de ideale temperatuur op Nederlandse kantoren tussen de 23 en 26˚C,[6] maar de Wereldgezondheidsorganisatie beveelt 24°C aan als maximumtemperatuur om aangenaam te kunnen werken. Bij temperaturen boven de 26°C raadt het Arboportaal werkgevers aan om maatregelen te nemen om de temperatuur te laten dalen.[7].

“De recente verandering in werkpatronen heeft de behoefte aan een productieve werkplek thuis vergroot,” zegt Christian Deilmann, medeoprichter en CPO van tado°. “Temperaturen in huis moeten aangenaam zijn, het moet niet afleiden of een belemmering vormen. Om dit te bereiken kopen steeds meer mensen airconditioningsystemen.”

Vraag naar airconditioning verdubbelt komende 20 jaar
In 2017 had minder dan 5% van de Europese huishoudens airconditioning,[8] maar de verkoop van airco’s in Europa is sindsdien toegenomen. Vroeger hadden vooral mediterrane landen behoefte aan airco’s in huis. De afgelopen jaren zijn er echter in heel Europa steeds vaker hete zomers voorgekomen en veel landen hebben historische temperatuurrecords verbroken. Het International Energy Agency voorspelt dat de vraag naar airconditioning in de komende 20 jaar zal verdubbelen.[9] De toegenomen populariteit van het thuiswerken zal de vraag naar airconditioning voor thuis alleen maar verder opdrijven.

Airco’s verbruiken echter veel energie, wat resulteert in hogere energierekeningen en een grotere ecologische voetafdruk. Het Verenigd Koninkrijk en Europa zullen dus hogere CO2-uitstoot gaan waarnemen door het toenemende airco-gebruik. Energie-efficiënte AC-technologieën, zoals de tado° Smart AC Control die ervoor zorgt dat de airconditioning alleen aan staat als er mensen thuis zijn, zijn noodzakelijk, net als beter geïsoleerde woningen die het hele jaar door aangename temperaturen kunnen garanderen.

[1] TNO
[2] CBS
[3] CPB
[4] Temperaturen van 25°C of hoger binnenshuis worden aangemerkt als onaangenaam warm. Het onderzoek werd uitgevoerd in juni, juli en augustus 2020, tussen 09:00 en 18:00 uur. tado° keek alleen naar woningen wanneer de eigenaren of huurders thuis waren, te zien door het gebruik van de Geofencing Home & Away-technologie. Gebaseerd op een steekproef van 30.000 Nederlandse woningen.
[5] Arboned
[6] Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
[7] Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid – Arboportaal
[8] CNN
[9] Delta-EE

Over tado°
tado°, opgericht in 2011 in München, is marktleider in intelligent klimaatbeheer voor woningen. Met zijn slimme thermostaten voor verwarming en koeling werkt tado° als klimaatassistent met Skills zoals Geolocatie, Aanpassing aan Weersvoorspellingen, Open Raam Detectie, Klimaatcomfort en meer. Met circa 200 werknemers, verandert tado° de manier waarop thuis energie wordt verbruikt: tado° staat voor meer comfort, meer besparingen en meer welzijn. www.tado.com

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht