Industry Wire

Geplaatst door EIT

The Hague Security Delta nieuwe partner EIT Digital

The Hague Security Delta (HSD) is partner geworden van het pan-Europees ecosysteem van EIT Digital. Beide partijen hebben hiervoor onlangs een partnership-overeenkomst getekend. “We hebben elkaar nodig”, zegt Joris den Bruinen, adjunct-directeur van The Hague Security Delta.

Het nationale veiligheidscluster HSD is een netwerkorganisatie van overheden, kennisinstellingen en bedrijven voor kennisuitwisseling over veiligheid en het stimuleren van innovatie zodat Nederland beter is voorbereid op veiligheidsdreigingen. Het kloppend hart is de HSD Campus, het nationaal innovatiecentrum voor veiligheid in Den Haag, de stad van Vrede, Recht en Veiligheid. De HSD partners hebben een gezamenlijk doel: samenwerken aan een veiligere wereld en het creëren van meer bedrijvigheid en banen.

Volgens Den Bruinen is de verbinding tussen een nationaal netwerk als HSD en een internationaal netwerk als EIT Digital essentieel voor kennisdeling over cybersecurity. “We willen samen kennis delen en met elkaar de juiste vraagstukken oppakken. Cybersecurity gaat dwars door alle ICT-vraagstukken heen. We hebben elkaar daarvoor nodig, zowel aan de kennis als aan de innovatie kant. We moeten de kansen die ICT biedt pakken, maar we moeten ook zorgen dat die kansen veilig zijn. Internet kent geen landsgrenzen. Dat maakt cybersecurity zo sterk als de zwakste schakel. Je kan in Nederland cybersecurity wel op orde hebben, maar als andere lidstaten dat niet hebben, dan heeft Nederland daar ook last van. Europese lidstaten moeten daarom over landsgrenzen heen kijken.”

Van de ruim 150 partners in het pan-Europees ecosysteem van EIT Digital is een aantal ook partner van HSD. Een partnership tussen deze twee organisaties ligt dan ook voor de hand. “We werken ook nu al samen tijdens ‘Access to Capital events. We koppelen startups die willen en kunnen doorgroeien naar scaleups aan de business developers van EIT Digital.” Den Bruinen ziet daarnaast mogelijkheden voor zijn achterban om mee te doen aan de innovatieactiviteiten van EIT Digital.

Innovatieactiviteiten zijn een van EIT Digitals strategieën om Europa een voorhoedespeler van de digitale economie te maken. Partners van EIT Digital kunnen onder meer meewerken of leidinggeven aan internationale consortia die nieuwe diensten, producten of startups ontwikkelen op basis van Europees onderzoek. Ter illustratie, blijkens het EIT Digital jaarverslag 2017 zijn er in 2017 90 nieuwe producten en diensten gelanceerd en zijn er negen nieuwe bedrijven ontstaan.

Patrick Essers, directeur Nederland van EIT Digital is blij met de nieuwe partner.  “Zoals Joris aangeeft, werken we al goed samen. Het was tijd die samenwerking vorm te geven in een partnership. Cybersecurity is uitermate belangrijk voor de bescherming van persoonsgegevens en voor vitale infrastructuren. HSD’s netwerk kan de innovatiekracht van EIT Digital versterken.”

Over EIT Digital

EIT Digital, een Europese innovatie en educatie organisatie heeft als doel is om de economische groei en de kwaliteit van leven in Europa te verbeteren. Dit gebeurt via integratie van onderwijs, onderzoek en ondernemerschap en een pan-Europese samenwerking met meer dan 150 Europese partners zoals, MKB’s, startups, universiteiten en onderzoeksinstituten. Hierdoor weet EIT Digital baanbrekende digitale innovaties naar de markt te brengen. Nederlandse partner bedrijven die in het pan-Europees Netwerk zijn vertegenwoordigd zijn onder meer Bosch Security Systems, ING en Philips, researchbedrijven als CWI en TNO en onder meer de drie Nederlandse technische Universiteiten. EIT Digital is een ‘Knowledge and Innovation Community’ van het European Institute of Innovation and Technology.

Over HSD

The Hague Security Delta (HSD) is het nationale veiligheidscluster, waarin bedrijven, overheden en kennisinstellingen samenwerken aan innovatieve veiligheidsoplossingen. Hiervoor delen zij hun kennis en vraagstukken op gebied van cyber security, nationale en stedelijke veiligheid, bescherming van vitale infrastructuur en het forensisch werkveld. De HSD partners hebben als gezamenlijk doel een veiligere wereld, meer bedrijvigheid en meer banen. De HSD Campus, het nationaal innovatiecentrum voor veiligheid in Den Haag, is het kloppend hart.

 

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht