Industry Wire

Geplaatst door TU/e

TU/e blijft werken aan verhogen aantal vrouwelijke wetenschappers

De TU/e blijft werken aan een beter evenwicht tussen het aantal mannelijke en vrouwelijke wetenschappers. De universiteit bestudeert de vandaag gepubliceerde bevindingen van het College voor de Rechten van de Mens over het Irène Curie Fellowship-programma van de TU/e. In de bevindingen concludeert het college dat het programma niet proportioneel is. Maar de bevindingen bieden ook handvatten, waarmee de universiteit gaat bekijken welke middelen ze gaat inzetten om te komen tot een betere genderbalans.

“Onze toewijding aan deze zeer belangrijke zaak is onveranderd”, zegt TU/e-voorzitter Robert-Jan Smits. “Ons Irène Curie Fellowship-programma is zeer effectief gebleken. We hebben sinds de start van het programma 48 zeer getalenteerde vrouwelijke wetenschappers aangenomen, van over de hele wereld. Ons algemene doel is onveranderd: we willen dat binnen vijf jaar dertig procent van de wetenschappelijke staf vrouw is. Want bij dat percentage is een minderheid niet meer in de minderheid en heeft ze de positie en invloed die ze verdient.”

TU/e rector Frank Baaijens: “Het College voor de Rechten van de Mens erkent onze doelen en de ernstige achterstand van vrouwen in onze organisatie. Het college concludeert echter dat ons programma te breed is qua toepassing. Het wordt gewaardeerd dat het college duidelijke handvatten biedt over welke maatregelen we kunnen nemen om onze genderbalans te verbeteren. We zullen de bevindingen van het college goed bestuderen, evenals hun aanbevelingen, om te bepalen hoe we verder gaan.”

De Technische Universiteit Eindhoven begon in juli 2019 met haar veelbesproken wervingsprogramma, na tien jaar van cumulatieve maatregelen met te weinig effect. Nederland heeft in de EU een van de laagste percentages vrouwelijke hoogleraren, en de TU/e heeft binnen Nederland lange tijd het laagste percentage gehad van alle universiteiten. De universiteit vindt deze onbalans niet alleen oneerlijk voor vrouwen, maar het doet ook de wetenschap geen goed: diverse en inclusieve werkomgevingen leiden tot betere resultaten.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht