Industry Wire

Geplaatst door Beptab

Twee studenten ontwikkelen app voor eenzame ouderen

Voor de opleiding Small Business & Retail Management kregen twee studenten de opdracht om een nieuwe aanpak voor een maatschappelijk probleem te formuleren. Dankzij de programma’s van Gerard Joling en Gordon, was het onderwerp eenzaamheid snel gekozen.  Ze bedachten de Beptab, een app om de eenzaamheid onder ouderen tegen te gaan. Twee jaar later is dit idee van een schoolproject doorgegroeid naar een product dat vanaf nu beschikbaar is.

Van idee naar product

Een goed idee bedenken is één ding, maar dit doorontwikkelen naar een product is een heel ander verhaal. “Je begrijpt dat we onze studie even naar de achtergrond hebben geschoven. We zijn nu ongeveer twee jaar fulltime bezig met het ontwikkelen van de app. Van het zoeken naar investeerders tot het bedenken van het design en het uitvoeren van de marketing. Dankzij financiering van onder andere Fonds NutsOhra en samenwerkingen met partijen als T-Mobile is het gelukt om het idee door te ontwikkelen naar een echt product. De afgelopen weken hebben we de laatste bugs verwijderd en nu is hij klaar voor gebruik!”

Gebruiksgemak op #1

Lang niet alle ouderen hebben al ervaring met het werken op een tablet of smartphone. Daarom stond bij de ontwikkeling gebruiksgemak op nummer 1. Op het startscherm vind je drie grote knoppen: willekeurig beppen, bekende beppen en beplijst. “Druk je op de eerste knop? Dan wordt er direct een videogesprek gestart met een willekeurige andere gebruiker. Na afloop van het gesprek krijgen beide beppers de vraag of het een leuk gesprek was en of ze elkaar vaker willen spreken. Antwoorden ze beide met ja, dan worden ze aan elkaars vriendenlijst toegevoegd en kunnen ze vaker met elkaar beppen. Op deze manier kunnen gebruikers niet alleen nieuwe mensen ontmoeten, maar deze contacten ook op de lange termijn onderhouden.

Aan iedereen is gedacht

Ouderen die al een Android telefoon of tablet hebben kunnen enkel de applicatie downloaden. Er bestaat ook een grote groep die niet de beschikking hebben over een tablet of een internetverbinding. Ook aan deze groep is gedacht. Op de website van beptab is er een abonnement beschikbaar met een internetverbinding en een tablet waar de applicatie al op staat geïnstalleerd.

Als het aan de initiatiefnemers Mats en Janben ligt, is de beptab de manier waarop deze ouderen zelf weer controle krijgen over hun sociale netwerk.

Promotiefilm:

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht