Industry Wire

Geplaatst door Twitter

Twitter start samenwerking met Stichting 113 Zelfmoordpreventie om geestelijke gezondheidszorg in Nederland te ondersteunen

Wanneer iemand vanaf vandaag op Twitter zoekt naar termen die verband houden met zelfmoord of zelfverwonding, is het eerste zoekresultaat een aansporing om hulp te zoeken. De melding bevat de contactgegevens van Stichting 113 Zelfmoordpreventie, de Nederlandse niet-gouvernementele organisatie die waardevolle hulpmiddelen voor geestelijke gezondheid biedt aan mensen in nood.

‘De realtime, open Twitter-community is een belangrijke bron van ondersteuning voor mensen die mogelijk met geestelijke gezondheidsproblemen te maken hebben. Het aanpakken van deze problemen vereist samenwerking tussen alle belanghebbenden – publiek, bedrijven en maatschappelijke organisaties een rol om ervoor te zorgen dat mensen in Nederland ondersteuning krijgen als dat nodig is. Een van de manieren waarop we dit doen is via onze samenwerking met 113 Zelfmoordpreventie. We bieden een zoekresultaat die kwetsbare mensen aanmoedigt om hulp te vragen,’ zegt Ronan Costello, Public Policy Manager Europe bij Twitter.

Twitter kanaal om mensen te bereiken

‘We zijn erg blij om met Twitter samen te werken. We hopen op deze manier meer mensen met suïcidale gedachten te bereiken en hen te laten weten dat er altijd hulp beschikbaar is,’ zegt Evita Bloemheuvel, Persvoorlichter bij 113 Zelfmoordpreventie. ‘We weten dat mensen soms makkelijker op social media hun gevoelens uiten dan dit te delen met een naaste. Mensen hebben snel het gevoel een ander tot last te zijn. Met dit initiatief hopen we de drempel naar hulp te verlagen en zelfmoord te voorkomen.’

Speciaal meldingsformulier

Twitter heeft een speciaal meldingsformulier voor mensen die met zelfmoord of zelfbeschadiging dreigen. Een gespecialiseerd team beoordeelt deze rapporten en neemt na ontvangst rechtstreeks contact op met het individu om hen te laten weten dat iemand die om hem of haar geeft denkt dat ze mogelijk gevaar lopen. Twitter biedt online en hotline-bronnen en moedigt hen aan om hulp te zoeken. Twitter deelt ook informatie over hun Helpcentrum voor mensen die mogelijk zelfmoordgedachten en zelfbeschadiging ervaren en voor mensen die zich zorgen maken over anderen op Twitter.

De zoekopdracht is ook beschikbaar voor mensen in Australië, België, Brazilië, Frankrijk, Duitsland, Hong Kong, Ierland, Italië, Japan, Korea, Spanje, Zweden, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

Als jij of iemand die je kent een moeilijke tijd doormaakt, ben je niet alleen. 113 Zelfmoordpreventie kan helpen. Leer meer en neem contact met ze op via telefoon op 0900-0113, de website of Twitter.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht