Industry Wire

Geplaatst door Wikimedia Nederland 

De Verbindingsprijs 2024 beloont vrije kennis-projecten

De Verbindingsprijs, een nieuw initiatief van Wikimedia Nederland, eert jaarlijks bijzondere bijdragen aan de bevordering van vrije kennis. Graag nodigen we personen, organisaties, samenwerkingen, projecten en initiatieven in Nederland, Vlaanderen, Suriname, en het Caribische deel van het Koninkrijk uit om zich vóór 18 april kandidaat te stellen of iemand te nomineren. Op 18 mei wordt de prijs voor het eerst uitgereikt tijdens WikiconNL, de jaarlijkse conferentie van Wikimedia Nederland.

Vrije kennis in de breedste zin

Op tal van plekken wordt hard gewerkt aan de creatie en de verspreiding van “vrije kennis”. Wikipedia, Wikidata en Wikimedia Commons zijn projecten uit de eigen stal van Wikimedia. Maar denk ook aan Creative Commons, Open Streetmap, Open Access, OSINT, Open Zorg, Makers, Open Source, Open Design, Open GLAM en Open Overheid. Met de Verbindingsprijs wil Wikimedia Nederland de samenwerking tussen deze losstaande initiatieven bevorderen.

Bijdragen uit Nederland, Vlaanderen, Suriname en het Caribisch deel van het Koninkrijk kunnen meedingen naar de prijs. Een afgerond vrije kennis-project, de lancering van een handige tool die het eenvoudiger maakt om kennis te delen of de organisatie van een ‘sterk verbindende’ conferentie of evenement komen in aanmerking voor deze onderscheiding.

Uitreiking

De winnaar ontvangt een kunstwerk en een oorkonde uit handen van de voorzitter van de jury. De Verbindingsprijs 2024 is een sculptuur van Corry Ammerlaan en  wordt uitgereikt tijdens WikiconNL 2024, de jaarlijkse Wikimedia conferentie, op zaterdag 18 mei 2024.

Nomineren

Tot 18 april a.s. kun je kandidaten of jezelf nomineren voor deze prijs. Dat kan via de website van Wikimedia Nederland.of via een e-mail aan secretaris@wikimedia.nl. De prijswinnaar wordt uiterlijk 30 april geïnformeerd en wordt uitgenodigd om als speciale gast WikiconNL op 18 mei bij te wonen.

Over Wikimedia Nederland

Wikimedia Nederland is onderdeel van de wereldwijde Wikimedia-beweging en zorgt in Nederland voor een omgeving waarin vrijwilligers en organisaties samenwerken om vrije kennis bijeen te brengen en te verspreiden. Wij ondersteunen Wikipedia en andere projecten die kennis vrij beschikbaar maken voor iedereen. De visie van de vereniging Wikimedia Nederland is gelijk aan die van de gehele Wikimedia-beweging:  Stel je een wereld voor waarin een ieder vrijelijk kan delen in het geheel van alle kennis.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht