Industry Wire

Geplaatst door Checkjelinkje

Verifiëren van betaalverzoekjes moet einde maken aan WhatsAppfraude

Doetinchem, 21 februari 2022 – De verhalen van WhatsApp-fraude waarin oplichters zich voordoen als een familielid met acute geldproblemen hebben we inmiddels allemaal wel eens gehoord. Oplichters worden echter steeds creatiever en verzinnen voortdurend nieuwe manieren om geld afhandig te maken van nietsvermoedende mensen. De schade loopt op tot duizenden euro’s per slachtoffer. Om mensen te beschermen tegen online oplichting is Appjelinkje ontwikkeld. Door de link van een betaalverzoek via WhatsApp naar Appjelinkje te sturen, weet een gebruiker binnen enkele seconden of de link veilig en betrouwbaar is of dat hij of zij te maken heeft met een oplichter.

Een WhatsAppje dat zogenaamd afkomstig is van je dochter, een ‘Tikkie’ via Marktplaats van 1 cent om te controleren of je betrouwbaar bent, of een mailtje met een betaalverzoek dat afkomstig lijkt te zijn van een bekende instantie. Het aantal digitale misdrijven stijgt explosief en de totale schade bedraagt miljoenen euro’s. “Het wordt tijd dat we een einde maken aan online oplichting,” stelt Ruben Gommers. Ruben is de oprichter van Checkjelinkje, het bedrijf dat Appjelinkje heeft ontwikkeld.

Via de website van Checkjelinkje kunnen gebruikers links en websites op veiligheid en betrouwbaarheid controleren. Vorig jaar werd daar de functie ‘Betaalverzoek Check’ aan toegevoegd. Om te zien of een betaalverzoek echt is, kopieert en plakt de gebruiker de url van het betaalverzoek op checkjelinkje.nl. Vervolgens is direct zichtbaar wie de begunstigde van het betaalverzoek is. Dagelijks maken duizenden consumenten gebruik van de tool.

WhatsApp
“We hebben met Checkjelinkje de missie om een einde te maken aan online oplichting. Daarvoor moeten we actief zijn op alle platforms waar phishers dat ook zijn. We zien dat online oplichting via WhatsApp enorm toeneemt, dus dit is een logische keuze. Met Appjelinkje zorgen we ervoor dat gebruikers verdachte betaalverzoekjes, maar ook andere verdachte linkjes, snel en eenvoudig via WhatsApp kunnen controleren,” aldus Ruben.

Gebruikers sturen het (betaalverzoek)linkje via WhatsApp naar Appjelinkje. Binnen enkele seconden krijgen zij bericht of de link betrouwbaar en veilig is. Het telefoonnummer van Appjelinkje, 088 754 6800, kunnen zij in hun contactenlijst zetten, zodat het eenvoudig is terug te vinden. Naast het ontwikkelen van online tools helpt Checkjelinkje consumenten in de strijd tegen cybercriminaliteit door middel van tips en trainingen om het bewustzijn van cyberveiligheid te vergroten. Verder werkt het bedrijf samen met het ministerie van Justitie en Veiligheid en de Nederlandse politie aan het gezamenlijke doel om online oplichting een halt toe te roepen.

Gegevens van gebruikers worden goed beschermd. Enkel de gegevens die nodig zijn om de tool te laten werken, worden opgeslagen. Deze gegevens worden na twee weken automatisch weer verwijderd.

¬
Over Checkjelinkje
Checkjelinkje® is een handig hulpmiddel om (betaal)links en websites op veiligheid en betrouwbaarheid te controleren. Checkjelinkje is ontwikkeld voor consumenten die niet het slachtoffer willen worden van phishing en cybercriminaliteit en voor organisaties en bedrijven die de online veiligheid van hun klanten als topprioriteit beschouwen.
¬

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht