Industry Wire

Geplaatst door Gemeente Den Bosch

Voorspel het verleden: algoritmes toen en nu

Kom van 18 oktober tot en met 27 oktober naar het Algoritmisch Historisch Museum in het Werkwarenhuis te ’s-Hertogenbosch. Na het grote succes in Den Haag, Utrecht en Eindhoven nu in de weken voor de Den Bosch Data Week in ’s-Hertogenbosch te bekijken. De gemeente ’s-Hertogenbosch en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties hebben met het museum een doel. Ze willen het bewustzijn van en de kennis over algoritmes groter maken. Algoritmes zijn slimme berekeningen op grote aantallen data. Ze maken steeds vaker onderdeel uit van ons dagelijkse leven. Algoritmes zorgen bijvoorbeeld voor de goede zoekresultaten op Google of bepalen welke berichten je ziet op Facebook.

De opening van het Algoritmisch Historisch Museum vindt op vrijdag 18 oktober plaats. Iedereen die geïnteresseerd is in hoe algoritmes werken nodigen we uit om het museum te bezoeken. Het tijdelijke museum is een preview op alle activiteiten rondom de Den Bosch Data Week. De week wordt dit jaar voor de 2e keer georganiseerd van 28 oktober t/m 2 november 2019. Op verschillende plekken in de stad vinden workshops en evenementen plaats.

Hoe hebben algoritmes invloed op je leven?

Hoe zou de wereld eruitzien als er al eeuwenlang gebruikt werd gemaakt van algoritmes? Het antwoord op die vraag vind je in het museum. Er wordt uitgelegd wat algoritmes zijn en welke mogelijkheden ze geven. Verder ook welke dilemma’s er zijn bij het gebruik ervan.

Het museum neemt de bezoeker mee in belangrijke periodes in onze geschiedenis. Welke gevolgen had het gebruik van algoritmes bijvoorbeeld gehad op de strijd om het algemeen recht om te kiezen begin 20e eeuw? Daarnaast willen we je laten ervaren wat het gebruik ervan betekent. Nieuwe mogelijkheden met techniek zoals algoritmes bieden veel kansen.

Slimme toepassingen van data en technologie bieden kansen. Bijvoorbeeld om de kwaliteit van leven te verbeteren. Ze zorgen al voor meer gemak, bijvoorbeeld via een automatisch ingevulde belastingaangifte. Tegelijk komen er nieuwe vragen naar voren over publieke waarden en grondrechten. Hoe kunnen we bijvoorbeeld omgaan robotisering of het gebruik van kunstmatige intelligentie? Deze onderwerpen komen terug in de Agenda Digitale Overheid: NLDIGIbeter.

Meer informatie

Datum: 18 t/m 27 oktober 2019
Locatie: Werkwarenhuis – Tramkade 20-24, 5211 VB ’s-Hertogenbosch

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht