Industry Wire

Geplaatst door Start it @KBC

V-Rooms gebruikt VR om projectteams efficiënter te maken en hun CO2-voetafdruk te verminderen

De Belgische startup wil de manier waarop projectteams vergaderen en samenwerken optimaliseren, wanneer er nog geen fysieke werf bestaat.
Gent, 30 juni 2022 — V-Rooms lanceert een gloednieuwe oplossing die het voor aannemers en ingenieursbureaus eenvoudiger maakt om nieuwe leden in hun bouwprojectteam te integreren. De start-up wordt begeleid door accelerator Start it @KBC, het grootste start-up netwerk in België.

Kenneth Willems, medeoprichter van V-Rooms: “V-Rooms wil ’s werelds eerste interactieve en allesomvattende platform worden voor projectvergaderingen op maat van bouwteams. In de hybride werkomgeving van vandaag hebben ingenieurs nood aan de beleving om samen te zitten met andere partijen en de projectplannen op tafel te leggen. Deze ervaring is essentieel om het beste resultaat te bekomen. V-Rooms brengt deze ervaring terug, zonder dat projectteams daarvoor hoeven te reizen. Met onze eerste set producten willen we een product-market-fit testen voor onze aankomende all-in-one platformen.”

Kenneth Willems, co-founder V-Rooms

Duurzaam, economisch en effectief
Medewerkers van bouwprojecten reizen vaak de wereld rond om plannen te bespreken of bouwsites te bezoeken. Deze manier is kostelijk, tijdrovend en niet-duurzaam, waardoor projecten vertraging oplopen. Dankzij V-Rooms hoeven de betrokken partijen niet langer op locatie aanwezig te zijn voor vergaderingen en workshops, maar kunnen ze elkaar in de virtuele realiteit ontmoeten en alle projectdocumentatie in 3D bekijken. Bovendien is dit gemakkelijk te organiseren. Collega’s kunnen kiezen voor het gevoel van een fysieke vergadering met een VR-headset, of kunnen simpelweg deelnemen aan de 3D-ruimte via hun computerscherm.

Volgens een het jaarrapport van de Association for Consultancy and Engineering (ACE) heeft 63% van de CO2-voetafdruk van een bouwkundig ingenieur te maken met zijn zakenreizen (ACE, Benchmarking Report, 2017). Aannemers en deskundigen zoeken daarom naar oplossingen om hun C02-voetafdruk te verkleinen. Dit kan door het reizen per vliegtuig te vermijden. Deze experten zijn vaak geografisch verspreid of werken op een hybride manier. Met behulp van V-Rooms zijn de files of de fysieke afstand die experten normaal gezien afleggen niet langer een obstakel om deel te nemen aan uitmuntende onboardings. Daardoor worden informatie hiaten binnen het projectteam weggewerkt en worden tijd en kosten bespaard.

Beschikbaarheid
Om gebruik te maken van de V-Rooms, kunnen bedrijven een abonnement nemen op maat van het aantal VR-ruimtes die ze nodig hebben. Het team van V-Rooms richt de ruimtes naar wens van de bedrijven in. Gebruikers kunnen steeds terugkeren naar de ruimte en verder gaan waar ze gebleven waren in het project.

“V-Rooms is enorm gebruiksvriendelijk. Je hoeft geen software te downloaden, geen VR-hardware aan te kopen of trainingen te volgen.” zegt Willems. “Omdat we veel ervaring hebben met het managen van grote infrastructuurprojecten, kennen we de uitdagingen waar deze teams mee geconfronteerd worden. Daarom kiezen we voor een persoonlijke aanpak en ruimtes die gemakkelijk in gebruik zijn, aangepast aan de noden van het bedrijf of het team.”
Onboarding V-Rooms kunnen besteld worden via www.v-rooms.net

Over V-Rooms
​V-Rooms werd in januari 2022 opgericht door Kenneth Willems en Céline Hanauer, eigenaars en oprichters van adviesbureau Vuentica. V-Rooms is ontstaan vanuit recente ervaringen met verspreide internationale teams, in de beginfasen van een militair bouwproject en een maritiem infrastructuurproject tijdens de Covid-19 periode waar fysiek contact vermeden werd. Ook de vele jaren als frequent vliegtuig-reiziger voor het managen en adviseren van projectteams ter plaatse, vormden een bron van inspiratie.
​V-Rooms heeft de ambitie om wereldwijd door te breken als marktleider en standaard VR-samenwerkingsplatform voor de bouwsector. Het bedrijf maakt nu al deel uit van het startit@kbc accelerator programma en is lid van de Belgische PropTech Lab gemeenschap. V-Rooms creëert Virtual Reality ruimtes om bouwteams eenvoudiger en effectiever te laten samenwerken.
​De komende maanden zijn de belangrijkste prioriteiten van V-Rooms het aantrekken van een bijkomende co-founder, het vormen van partnerships, en het verder laten groeien van het team op vlak van marketing, sales en engineering. Nieuwe producten en diensten die tegemoet komen aan een breed scala van vergaderbehoeften zullen worden gelanceerd, niet alleen voor de vroege projectfasen, maar ook voor de bouw- en inbedrijfstellingsfase.

OVER START IT @KBC
Start it @KBC is België’s grootste accelerator en ondersteunt en promoot ondernemers met een innovatief idee en schaalbaar businessmodel. De internationale community van Start it @KBC bestaat uit een netwerk van meer dan 1.200 start-ups en scale-ups die elkaar versterken met hun ervaringen en expertises.

Start it @KBC werd opgericht in 2014. De accelerator plaatst de founders van start-ups centraal en biedt zijn ondersteuningsprogramma volledig gratis aan. Start it @KBC neemt geen aandelen en stelt als enige voorwaarde dat ze samen streven naar maximale economische en maatschappelijke impact, diversiteit en duurzaamheid.

De Belgische hubs van Start it @KBC zijn gevestigd in Antwerpen, Brussel, Gent, Hasselt, Leuven en Kortrijk. De Waalse vestiging Start it @CBC is gelegen in Luik. Daarnaast heeft Start it @KBC internationale vestigingen in Budapest, Gyor en Praag en pied-à-terres in New York en Londen. Sinds 2017 maakt Start it @KBC deel uit van het exclusieve Global Accelerator Network (GAN), wat de bedrijven in de community extra expansie- en sales-mogelijkheden biedt in het buitenland, en een schat aan voordelen bij technologiepartners wereldwijd.

Start it @KBC gaat strategische partnerships aan met grote bedrijven om de start-ups beter te ondersteunen. Strategische partners van Start it @KBC vandaag zijn Accenture en KBC. Sinds 2019 dompelt Start it X ook intrapreneurs van corporate bedrijven onder in het netwerk van Start it @KBC.

Start-ups die willen deelnemen aan het één jaar durende Start it @KBC acceleratieprogramma en gratis gebruik willen maken van mentorship, netwerk, workshops en co-working spaces, kunnen zich het hele jaar door kandidaat stellen via de website: www.startit.be.

 

 

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht