Industry Wire

Geplaatst door Hays Belgium

War for Talent: afgestudeerde wetenschappers focussen te vaak op job in R&D

Maandag 9 december 2019 — Er is een nijpend tekort aan wetenschappers op de arbeidsmarkt. Dat stelt rekruteringsexpert Hays vast. Oorzaak is een mismatch is tussen de vraag en aanbod van talent. Ook merkt Hays op dat pas afgestudeerde wetenschappers zich bij het zoeken naar een eerste job vaak beperken tot R&D. De rekruteringsexpert pleit voor een goede begeleiding van studenten en een open communicatie naar klant én kandidaat. Een job in life sciences hoeft immers niet altijd in R&D te zijn.

De strijd tussen werkgevers om talent aan te trekken woedt onverminderd verder. Rekruteringsexpert Hays stelt een tekort aan wetenschappelijke profielen op de Belgische arbeidsmarkt vast. Bedrijven trekken steeds vaker instromende starters en pasafgestudeerden aan. Toch blijkt dat jongeren vaak uitkijken naar een job in slechts één wetenschappelijk arbeidsdomein, nl. R&D. “De war for talent om wetenschappelijke profielen woedt hevig. Het is niet eenvoudig om ervaren kandidaten te vinden. Vandaar dat we steeds meer inzetten op een goede begeleiding van studenten. We merken immers op dat R&D veruit de voorkeur geniet van young professionals. Toch zijn er tal van vacante functies die minstens even boeiend kunnen zijn,” zegt Laure Urbain, Managing Recruitment Consultant Life Sciences bij Hays.

Hays onderscheidt een aantal grote groepen waarbij het moeilijker is om jong talent aan te trekken: operationele functies, management en hoger technische functies, én andere zoals wetenschappelijke of technische commerciële posities in sales en marketing. En dat is jammer. Vaak hebben studenten niet voldoende kennis van de jobinhoud of zijn ze zich niet voldoende bewust van hun eigen talent. Laure Urbain van Hays: “We zien vaak dat heel wat young professionals over vaardigheden beschikken waar ze zelf niet bewust van zijn. Soms ambiëren ze bijvoorbeeld een job in R&D, terwijl ze over uitzonderlijke commerciële talenten beschikken.”

Rekruteringsexpert Hays doet een oproep naar opleidingsinstituten om studenten te begeleiden en bij te staan op het gebied van carrière-ontwikkeling. “Innovatie krijgt een prominente rol in onze samenleving. Het is belangrijk om pasafgestudeerden goed te matchen op de arbeidsmarkt. Het is noodzakelijk om snel zicht te krijgen op talent en interesses. Studenten begeleiden in hun persoonlijke ontwikkeling en carrièremogelijkheden kan daarom een verschil maken”, legt Laure Urbain van Hays verder uit.

Transparantie en communicatie op maat

Om voldoende instroom te realiseren is transparante communicatie naar zowel werkgevers als potentiële werknemers noodzakelijk. “We houden voortdurend de vinger aan de pols met bedrijven én kandidaten. Welke profielen zoeken klanten en welke verwachtingen hebben onze kandidaten? Enkel door transparante communicatie slagen we erin om de best mogelijke match te vinden en verwachtingen te stretchen”, zegt Laure Urbain van Hays.

Rekruteringsbedrijf Hays gebruikt moderne tools om nieuwe profielen aan te trekken.

“Om kandidaten aan te spreken, maken we gebruik van moderne communicatietools. Zo creëren we leuke video’s, zetten we in op netwerk- of jobevents en schakelen we social media in om geknipte mensen te vinden”, besluit Laure Urbain van Hays.

Over Hays Belgium

Hays plc (de “Group”) is wereldwijd expert in het rekruteren van gekwalificeerd, professioneel en getalenteerd personeel en viert dit jaar zijn 50ste verjaardag. De Hays Group is marktleider in UK en Asia Pacific en heeft een sterke marktpositie in Continentaal Europa en Latijns-Amerika. Hays rekruteert in de publieke en private sector professionals op tijdelijke of permanente basis, of via contracting. Op 30 juni 2018 telde de Hays Group 10,978 werknemers die werkten vanuit 257 kantoren in 33 landen binnen 20 specialismen. Hays Belgium lid is van Federgon en hanteert een strikt antidiscriminatiebeleid, zowel voor eigen rekrutering als voor klanten. www.hays.be

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht