Industry Wire

Geplaatst door Gemeente Amsterdam

Warmte uit datacenter naar Amsterdamse huizen

Warmte die vrijkomt bij een nieuw datacenter in de haven inzetten om huizen te verwarmen: dat wil Amsterdam, samen met de partners. Voor het eerst in Nederland wordt een datacenter zó gebouwd dat warmte die vrijkomt makkelijk kan worden gebruikt door een derde partij.

In het havengebied bouwt Caransa Groep een nieuw datacenter. Een datacenter kost veel energie en geeft ook weer veel warmte af. Die warmte moet niet verloren gaan.

Warme huizen
Daarom willen alle partijen deze warmte gaan inzetten voor het bestaande stadswarmtenet van Westpoort Warmte. Dat ligt vlakbij. Het stadswarmtenet zorgt voor warm water en een behaaglijke temperatuur in veel huizen in Noord en Nieuw-West.

Datacenters zijn nodig
Amsterdam is wereldwijd een belangrijk centrum van data. Het vele thuiswerken en videobellen dat we doen, laat zien dat goede, snelle verbindingen belangrijk zijn. En niet meer weg te denken zijn uit de huidige tijd.

Bijdragen aan duurzame stad
Daarom is een klein aantal nieuwe datacenters welkom in onze stad, onder de strikte voorwaarde dat ze bijdragen aan een duurzame stad. Als de restwarmte uit dit datacenter in het havengebied, dat loopt op schone stroom, straks naar het bestaande warmtenet gaat, is dat een grote stap.

Amsterdamse Haven
Amsterdam, Caransa Groep, Westpoort Warmte en Port of Amsterdam werken al een paar jaar intensief samen. We zitten op één lijn, en willen de restwarmte duurzaam inzetten voor de stad. Dit past ook goed bij de activiteiten van de Amsterdamse haven, die zijn gericht op slimmer, sneller en schoner werken. Zo heeft ook de haven een belangrijke en duurzame waarde voor stad en regio.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht